2

Aynalar yalan söyler mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2025 09:54
  • Güncelleme Tarihi : 03.02.2025 09:55

Aynaya baktığınızda ne görüyorsunuz? Akşam yediğiniz pizzanın izlerini mi, yoksa sabah yaptığınız sporun etkilerini mi? Aynada gördüğümüz görüntüyü yorumlarken bazen gerçekçi bir tutumdan uzak olabiliyoruz ve bedenimize katı bir jüri gibi eleştiriler yapabiliyoruz. Beden algısı, bedenimizin zihnimizdeki konumu ve bizim gözümüze nasıl göründüğü ile alakalı bir kavram olarak öne çıkar. Dolayısıyla beden algımız bazen gerçekte gördüğümüzden çok duygularımız, deneyimlerimiz ve çevremiz tarafından da büyük ölçüde etkilenebiliyor. Durum böyle olunca da sosyal medya ve toplumun güzellik standartları sizce kendi bedenimizi algılama şeklimizi ne ölçüde etkiliyor?
Son yıllarda yaygınlaşan sosyal medya kullanımıyla aslında toplumdaki güzellik standartları ve ‘ideal beden’ imajları daha keskin bir hal aldı. Kusursuz hatlar, pürüzsüz ciltler, ince bel, belirgin kaslar… Günlük hayatımızda sıkça filtrelenmiş ve düzenlenmiş içeriklere maruz kaldığımız için kendi bedenimizi ve kendimizde gördüğümüz kusurları, oluşan gerçek dışı beklentiler sebebiyle daha sert bir şekilde eleştirmeye başlayabiliriz. Yapılan bazı araştırmalara göre sosyal medyada geçirilen zamana orantılı olarak bireylerin kendi bedenlerinden daha az memnun olduğu görülüyor. Özellikle genç kesimde olmak üzere yetişkinler de bundan etkileniyor. Oluşan bu ‘ideal beden’ algısı sadece duygularımızı etkilemekle kalmıyor, diğer yandan bizleri katı diyetlere, aşırı egzersize, sağlıksız yeme davranışlarına ve hatta yeme bozukluklarına itebiliyor.
Kısacası beden algımız, sosyal medyanın oluşturduğu bu ideal standartları benimseyen beynimiz tarafından büyük ölçüde etkilendiği için aynada kendimizi olduğumuzdan daha kilolu veya kusurlu görmemize sebep oluyor ve ‘mükemmel’ bir bedene ulaşma çabasına sokabiliyor. Eğer aynalarla ilişkimiz zaten biraz karmaşıksa yeme davranışlarımız da bu durumdan etkilenebilir. Duygusal boşlukları doldurmak için yemeğe yönelmek, aşırı kontrol sağlama çabasıyla yemekten kaçınmak veya suçluluk duygusuyla aşırı telafi mekanizmalarına başvurmak gibi davranışlar, beden algısıyla doğrudan bağlantılıdır.
Beden algısını sağlıklı bir şekilde güçlendirmek için bilinçli bir yaşam tarzı geliştirmek önemli. Öncelikle, kendinize karşı nazik olmak ve bedeninizle ilgili olumlu bir dil geliştirmek iyi bir adım olabilir. Beslenme ile kısıtlanmayı bağdaştırmak yerine, vücudunuzun ihtiyaçlarını anlamaya ve ona uygun şekilde beslenmeye odaklanmak daha anlamlı gelebilir. Son olarak, fiziksel sağlığınızı korumak için düzenli hareket etmeyi ve bedeninizin sunduğu işlevselliği takdir etmeyi ve bunu önceliklendirmeyi unutmayın.
Aynalar bazen bize yalan söyleyebilir, bu durumda kendimize dürüst olmamız çok daha önemli. Gerçek şu ki, kimse mükemmel değil ve mükemmel diye bir şey yok, sadece düzenlemeler ve iyi açılar var. Bu nedenle, mükemmel vücut kavramı bir yanılgıdan ibaret; asıl önemli olan, kendinizi iyi ve sağlıklı hissettiğiniz bir bedenle barış içinde yaşamak.

Aynalar yalan söyler mi?
Psikolog Aleyna Kurt
Yazarımız Kim ?

Psikolog Aleyna Kurt