2

Duygularımızı yiyebilir miyiz? Duygusal yeme alışkanlığını anlamak


  • Oluşturulma Tarihi : 20.01.2025 08:50
  • Güncelleme Tarihi : 20.01.2025 08:55

Hemen herkesin stresli veya üzgün hissettiği bir anda elinin çikolata, cips veya başka bir abur cubura gittiği olmuştur. Fakat bu davranışımız sadece aç olmamız ile mi alakalıdır; yoksa yeme alışkanlıklarımız, beslenme ihtiyacımızı karşılamamızın yanı sıra duygularımızı ifade etmemizin bir yolu da olabilir mi?
Çoğu zaman yemek yerken sadece fiziksel açlığımızı değil, bir yandan duygusal boşluğumuzu da doldurabiliyoruz. Olumsuz duygulara tepki olarak açlığı gidermek için değil, bu duygularla başa çıkabilmek ya da bastırabilmek için geliştirilen aşırı yeme alışkanlığına ‘duygusal yeme’ deniyor ve bu alışkanlık düşündüğümüzden daha yaygın. Araştırmalara göre duygusal yeme alışkanlığı, beynimizin ödül sistemi ile bağlantılı. Tatlı ve yağlı yiyecekler vücuda hızlı bir enerji sağlar ve beynimiz bu enerjiyi bir ‘ödül’ olarak algılar. Dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının da salgılanmasına neden olan bu yiyecekler kısa süreli bir rahatlama sağlar ancak bu his kısa süreli ve geçicidir. Hatta kişi daha sonrasında suçluluk ve pişmanlık hissinden dolayı daha stresli hissedebilir. Kısacası duygusal yeme kısır bir döngüden ibarettir. Önce üzüntü, stres gibi olumsuz bir duygu ile gelen yeme isteği bizi yüksek kalorili yiyeceklere yönlendirir ve yedikten sonra bir süre rahat hissederiz fakat beraberinde gelen suçluluk duygusu ile bu döngü tekrar başlayabilir.
Bu durumla başa çıkabilmek için yeme alışkanlıklarımız ile alakalı farkındalık kazanmamız yardımcı olacaktır. Bir yiyeceği tüketmeden önce kendinize ‘Gerçekten aç mıyım, yoksa duygularımı mı yemeye çalışıyorum, duygusal boşluğumu mu doldurmak istiyorum?’ diye sorabilirsiniz. Böyle anlarda yemek yemek yerine su içmek çok daha faydalı olabilir. Olumsuz duygularla başa çıkmak için alternatif yöntemler bulmak önemli. Yemek yerine sizi rahatlatacak, yürüyüş yapmak, nefes egzersizi yapmak gibi farklı bir aktivite bulunabilir. Yüksek kalorili gıdalar yerine, daha sağlıklı alternatifleri seçmek mesela tatlı isteğinizi bir meyve ile geçiştirmek iyi bir adım olabilir. Başka bir öneri ise yemek yeme isteğinizi tetikleyen duygularınızı yazmak bu alışkanlığınızı anlamaya yardımcı olabilir.
Duygusal yeme, çok yaygın bir durum olsa da bu alışkanlığı fark edip yönetmek hem zihinsel hem fiziksel sağlığımız açısından önemlidir. Yediğimiz yemekler sadece karnımızı değil ruhumuzu da doyurabilir ancak bunu ne kadar sağlıklı ve doğru yaptığımız dikkate alınmalı. Unutmayın, duygularımızı ifade etmenin yolu tabağımızdan değil kelimelerimizden, eylemlerimizden ve sağlıklı başa çıkma yöntemlerimizden geçer.

Duygularımızı yiyebilir miyiz? Duygusal yeme alışkanlığını anlamak
Psikolog Aleyna Kurt
Yazarımız Kim ?

Psikolog Aleyna Kurt