Bebeğinize uyumayı öğretin
Merhaba sevgili anneler Umut ve iyilik dolu bir gün dileğiyle yazıma başlamak istiyorum. Bugün yeni doğum yapmış ya da uyku düzeni oluşturamamış annelerin uyku sorununu ele alacağım. Evet, zorlu geçen doğum sonrası en çok uykusuzluktan dert yanarız. Yenidoğanlar zamanlarının çoğunu uyumakla geçirse de, tutarlı bir uyku düzeni geliştirme yolunda biraz zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.
Uyku düzeni geliştirmenin sırrı, düzenli bir yatma zamanı ve gece standart bir uykuya hazırlanma programıdır. Zamansız gelen misafirler, telefonlar bazen bu programı bozabiliyor. Uyku zamanı, yeri ve düzeni sık sık değişirse, huzursuzluk ve kafa karışıklığı oluşabilir. Bazı bebekler düzeni diğerlerinden daha fazla tercih etse de, hepsi bir uyku öncesi rutininden faydalanırlar.
Önce şunu belirtmem gerekir ki, hiçbir uyutma yönteminden mucize beklememek gerekir. Her evin ve her çocuğun koşulları farklı olabilir. Bir bebekte işe yarayan yöntem, diğerinde de mutlaka yarayacak diye düşünmeyin. Ancak aşağıda anlatacağım taktikler çeşitli doktorlar ve uzmanlar tarafından önerilen pek çok yöntemle, kendi içgüdülerimin bir karışımı. Bu nedenle bu yönteme güveniyorum. Ben oğlumu uyutacağım zaman kucağıma alır, sırtını hafifçe okşayarak usulca ninniler söylerdim. En zorlu anlarımda bile bu yöntemle onu sakinleştirmeyi başarmışımdır.
Uyku eğitiminde hangi yöntemi denerseniz deneyin, işe yarıp yaramadığını görmek için en az 2 hafta sabır etmelisiniz. Uyumasını engelleyen başkaca bir sağlık sorunu olmadığı sürece bebişiniz belli bir şekilde uyumaya alıştığı için alışkanlıklarını kırmak elbette kolay olmayacaktır. Elbette ağlayacak ve eskisi gibi uyumak için direnecektir. Bu ağlayışlara bir anne olarak dayanmanın zor olduğunu da biliyorum. Aynı aşamalardan ben de geçtim. Oğlum ilk bir ayında akşam 19.00da uykuya dalıp 23.30larda uyanırdı. Onun bu düzenini değiştirmek için yaklaşık 20 gün mücadele ettiğimi biliyorum. Ancak bebeğinize iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak için ihtiyacınız olan bir mucize değil, sadece sabır, dua ve azim. Biraz dayanırsanız zamanla daha iyiye gideceğine ve sonunda düzenli bir uyku alışkanlığı kazanacağınıza gönülden inanıyorum. Şimdi internetten araştırarak bulduğum ve deneyimleyerek başarılı olduğum bebek uyutma yöntemini anlatacağım.
Öncelikle bebeğinizin gün içinde yeterince enerji harcadığından emin olun. Karın üzeri egzersiz, yerde emekleme, oyuncaklarıyla oynama, parkta oynama ve hatta siz alışveriş yaparken bebek arabasının içinde size eşlik etme gibi aktiviteler ona enerji harcatır ve gece daha iyi uyumasına yardımcı olur. Yalnız, onu çok fazla yormamaya gayret edin. Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de aşırı yorulduklarında huysuzlanıp, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Bebeğe kuvvetli bir akşam yemeği yedirin. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmasın. Aksi takdirde enerji verir ve uyuma güçlüğü yaratır. Ayrıca hazım ve gaz problemleri de oluşabilir.
Uyku saatinden 1 saat önce bebeğin bulunduğu odadaki ışıkları azaltın. Televizyon ve diğer gürültü çıkartıcı aletleri kapatın. Fazla oyuncakları toplayın. Daha büyük çocuklarınız varsa, onları sessiz aktivitelere teşvik edin.
Uyku saatinden yarım saat önce bu 30 dakikayı bebeğinizle fazla hareketli olmayan aktiviteler yaparak geçirin. Ortada olan bir-iki oyuncağı ile oynayabilir, ona kitap okuyabilir ya da banyo yaptırabilirsiniz. Uyku saatinden 10 dakika önce bebeği alarak yatak odasına geçin. Bebeğin günlük giysilerini çıkarıp pamuklu pijamalarını giydirin. Pijamanın üzerine de uyku tulumu giydirin. Ancak eviniz aşırı soğuk olmadığı sürece bebeğin üzerine başka bir örtü örtmeyin. Beraberce yatağa uzanın. Onu kucaklayın. Başını okşayın. Sevildiğini hissettirin. Evet, son cümle çok önemli. Avuç içiyle başını, saçlarını okşamak ve sevgi sözcükleri fısıldamak kesinlikle çok işe yarıyor. Bol gülücüklü, neşeli, sağlıklı, deliksiz uyuyabileceğiniz bir hafta dileğiyle