Bebeklerde Duygusal Gelişim
Merhaba sevgili anneler. Bugün bebeğimizin duygusal gelişiminden bahsedeceğim. Hepimizin de bildiği gibi bebeklerin sağlıklı büyümeleri ve zihinsel gelişimleri için 0-3 yaş kritik dönemdir. Çünkü bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Kilo alışlarındaki haftalık değişimden de bunu anlamak mümkün. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin yüzde 80ni bu dönemde tamamlanıyor ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır. Ayrıca bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün değildir. Eğer 0-3 yaş döneminde çocuk ihmal edildiyse, kesintisiz ve kaliteli uyumadıysa, sağlıklı beslenmediyse ve iyi bakılmadıysa bunlar beyin gelişimde geriliğe sebep olacak ve ileriki yaşlarda bunu telafi etmek pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kesintisiz gece uykuları özellikle REM uykuları bebeğin potansiyel beyin gelişimini gerçekleştirmesi için çok önemlidir.
Bebeğimizin duygusal gelişimi için sevgi çok önemlidir. Bebeğinize sevginizi göstermenin yolu dokunmak ve yumuşak ses tonuyla güzel sözler söylemektir. Sevgiyi göstermenin en etkili yolu ise tabi ki dokunmaktır. Çünkü bebekler doğduğunda en gelişmiş duyu organı deridir. Bebekler dünya ya geldiklerinde en gelişmiş refleksleri ise emme refleksidir Bu nedenle özellikle ağız ve ağız çevresinde duyu hassasiyeti daha fazladır. Bu nedenle bebekler her şeyi keşfetmek için önce ağzına götürürler. Ne bulurlarsa ağızlarına götürmeleri de buradan gelir. Bebekler anne sevgisini annenin dokunuşlarında hisseder. Özellikle bebeğin bakımı sırasında altını alırken, banyo sonrası, emzirirken annenin okşayışı bebeklerin sakinleşmesini sağlar ve sevgiyi hisseden bebek sağlıklı ve hızlı büyür. Anne babalar bebeklerini bol bol okşayarak sevgisini göstermelidir. Dokunmak aynı zamanda bebeğin beyin gelişimi içinde çok önemlidir. Onu güzel ve olumlu sözlerle sevmek de önemlidir. Unutmayın yaramaz yaramaz diye sevmekle akıllı bebeğim diye sevmek arasında çok fark var. O yüzden bebeğinizi severken kullanacağınız ifadelere de dikkat etmelisiniz.
Bebeğimizi büyütmek için genel bir kılavuz yok. Çünkü her bebek farklı, her ailenin kültürü farklıdır. Bir bebek için doğru olan bir öneri diğer bebekte sorun yaratabilir. Bu nedenle bebeğinize ve aile yapınıza uygun en iyi tavsiyeyi pedagogdan alabilirsiniz. Problemlerin çıkışına engel olmak, bebeğinizle güçlü bir duygusal bağ kurmak ve sağlıklı bir iletişim geliştirmek, bebeğinizin gelişimini desteklemek için pedagogdan destek almanın faydalarını illaki göreceksiniz. Örneğin düzenli uyku alışkanlığını nasıl kazandırmalısınız? Bunun en sağlıklı cevabını pedagog çocuğunuzu değerlendirerek verecektir. Ya da ağlama krizleri tuttuğunda nasıl sakinleştirebilirsiniz? Bunun gibi birçok sorunda pedagoglardan yararlanabilirsiniz. Unutmayın pedagojik destek insanlar kendini yetersiz hissetsin diye değil, yeterli olanı bilip kendini harap etmesin ve çocuğunu yanlış yönlendirmesin diye var. Ama bir anne baba olarak çocuğunuzun gelişimi için sevginin olmazsa olmaz olduğunu lütfen unutmayalım. Nasıl ki bitkiler hayvanlar ve de bana göre bütün canlılar hayatta kalabilmek için sevgi, ilgi beklerlerse minik yavrularımızda büyümek ve gelişmek için ebeveynlerinden sınırsız sevgi beklerler. Evet, sevgili anne babalar evlatlarımıza ne verirsek elimizde avucumuzda yüreğimizde onlar kalıyor. Yani maharet anne baba olabilmekte değil, ana gibi anne babalar gibi baba olabilmekte. Sevgi, tebessüm dolu huzurlu günleriniz olsun.