Aile Kavgasının Çocuğa Etkisi
Merhaba sevgili anneler ve babalar. Bugün uzmanların sık sık uyardığı çocuklar önünde tartışmamak gerektiği konusunu ele alacağım. Evet, uzmanlar sık sık tekrar ediyorlar bu konuyu. Ev içerisinde yaşanan stres ve gerginlikler tabi ki en çok çocuğumuzu etkiliyor. Anne babaların tartışmaları ileri boyutlara taşındığında çocuklarda davranışsal bozukluklara neden olabiliyor. Tartışmalar nedeniyle çocuklarda gece terörü, altını ıslatmalar görülebiliyor. Ama hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor tabi anne babanın fikir ayrılıklarını, çatışmalarını çocuklardan gizlemeleri. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin için stresi azaltacaktır.
Eviniz gürültü patırtı içinde olmasa dahi eşinizle aranızda yaşanan sıradan anlaşmazlıklar bile ufaklığınız için stresli olabilir. Uzmanlar ise, çocukların yaşadığı bu stresin yeterince şiddetli olması halinde çocuğun beyin gelişiminde fark edilir derecede etkisi olduğunu belirtirler.
Duygularımızı çocuğumuza çaktırmamak için yüzümüzde beliren tüm stres belirtilerini yok edemeyeceğimize göre eşinizle aranızda anlaşmazlık olduğunda ne yapmanız gerekiyor? Tabi ki tartışacaksınız. Çünkü kimi durumlarda tartışmak kaçınılmaz hale gelebiliyor. Ama herkesin iyiliği için doğru tartışmayı bilmek gerekiyor.
Dolayısıyla sessizlik dönemine geçmeden önce konuları ele almak çok daha sağlıklıdır. Özetle iletişimden konuşmaktan ya da ört bas etmekten uzak duralım. Bu çözüm değil. Ama konuşurken çocuğunuza örnek olun. Küçük düşüren sözler söylemekten çekinin, duygularınızı açıkça ifade edin.
Çocuğunuzla da konuşun. Ona Anne ve baba zaman zaman tartışabilir ama biz birbirimizi ne olursa olsun seviyoruz ve bunların üstesinden geleceğiz diyerek durumun geçici olduğunu açıklayın.
Eğer çocuğunuz kavgayı gördüyse, barışmayı görmelerini de sağlayın. Çocuk bu durumun gerçekten geçici bir şey olduğunu görmeli ve inanmalı.
Birde abartılmayan küçük tartışmaları olumlu tarafından ele alalım. Arada sırada meydana gelen küçük tartışmalar çocuğu incitmez. Çocuk, karşılıklı fikir alışverişini bu şekilde öğrenebilir, çocuğa farklı görüşlere saygı duymayı öğretmek için de iyi bir fırsat olur. Eğer eşler birbirlerine saygı duyduklarını gösteriyorsa çocuk kendini güvende hisseder. Bunu sağlamak içinde tartışırken bazı noktalara önemle dikkat etmeliyiz. En önemli konu, öfkeyle öldürme ve intihar gibi tehditlerde bulunmayın. Boşanma, terk etme ve ayrılma ifadelerini asla kullanmayın. Çocuğunuzu taraf olmaya zorlamayın. Onun yanında eşinize kötü sözler sar etmeyin. Hırsınızı çocuktan çıkarmayın, öfkenizi onlara yöneltmeyin. Öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin. Bunu yapamayacak bir duruma geldiysen biraz yalnız kalın. Balkona çıkabilir ya da bir fincan kahveyle kendinizi sakinleştirebilirsiniz.
Eşinizle kavgalarınıza asla diğer aile bireylerinin karışmasına izin vermeyin. Unutmayın bu sizin eşinizle özel sorununuz. Diğer aile bireyleri karıştığında sorununuz daha da büyür. Ve çocuğunuz daha fazla etkilenir. İlişkinizde daha fazla yara alır.