Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 06.01.2018 06:47
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

Çocuğumuzun Yemek Seçmesini Nasıl Engelleyebiliriz?

Merhaba sevgili anneler. Bugün yemek seçen miniklerimizin sorunlarını ele alacağım. Malum çocuklarımız katı gıdalara geçmeye başladıktan sonra, onların yemek seçmeden beslenmelerini sağlamak pek de kolay olmuyor. İlk tercihleri kolay yiyecekler oluyor. Ancak dengeli beslenmelerini sağlamanın yolları da var.

Yemek seçmenin genetik olduğu söylentilerini duymuşsunuzdur. Bazı çocuklar diğerlerine göre yemek konusunda daha seçici davranır. Örneğin acıyı sevmemek aileden geçer. Çeşitli yiyeceklerin bulunduğu bir tabak hazırlamak bu eğilimi yenmek için ilk adım olacaktır. Burada önemli olan annelerin, çocuklarını emzirmeyi bırakma aşamasında nasıl davrandıkları. Kilit nokta tam da burası. Araştırmalar bebeklerin 6 aydan sonra farklı yiyecekler yemeye başlamasının, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerinde büyük öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Küçük çocuklar yeni tatlara büyüklerden çok daha açıktır. Çocuğunuzu 6 ay ile 9 ay arasında mümkün olduğunca farklı yiyeceklerle tanıştırmak, onların uzun dönemde bu beslenme çeşitliliğini sürdürmeleri şansını artıracaktır. Örneğin her hafta en az 5 yeni meyve ve sebze ile çocuğunuzu tanıştırmalısınız. Bunu ben denedim. Hatta 6 aydan önce denemeye başladım. Doktorumuzdan da izin alarak tabi. Çok da faydasını gördüm.

Süt ile sebzelerin karıştırılması fikri hoşunuza gitmeyebilir, ancak bu çocuğunuzun yeni lezzetlere alışması için gerçekten etkili bir yöntemdir. Örneğin 6 aylıktan sonra çocuğunuzun sütüne 12 gün boyunca az miktarda sebze püresi karıştırmak, ardından sebze püresini pirinç ile birleştirmek farklı lezzetlerle tanışmayı kolaylaştıracaktır. Ardından pirinci yavaş yavaş azaltın ve sebze püresini fazlalaştırmaya başlayın. Böylece çocuğunuzun sevdiği lezzetin yanında, yeni lezzetlerle tanışmasını sağlayacaksınız.

Çocuğunuza havuç, kabak ya da brokoli yedirdiniz ve bebeğinizin suratını buruşturduğunu mu gördünüz? Bu durumda ona verdiğiniz bu sebzeyi büyük olasılıkla dışarı çıkaracaktır. Çocuğunuza, hoşuna gitmeyen bu farklı yiyecekleri yediremeyeceğinizi düşünerek, kaşığı bırakabilirsiniz. Ancak, eğer istikrarlı olursanız, küçük çocuklar ilk anda beğenmedikleri yiyecekleri, kısa sürede keyifle yemeye başlayabilirler. Çocuğunuza yeni verdiğiniz sebzeler 5-10 denemede kabul görecektir. O nedenle asla vazgeçmeyin.

Zorlu yolu geçtiğinizi ve çocuğunuzun artık sağlıklı yiyecek tüketmeye alıştığını düşünebilirsiniz. Ancak yine de dikkatli olun. Çocuklar doğal olarak yeni yiyeceklerle karşılaşmayı sürdürdüklerinde sonradan isteksizleşebilirler. Bu aslında doğal bir gelişmedir. Çünkü çocuklar büyüdükçe ebeveynlerinden daha bağımsız hareket etmeye başlarlar. Biyolojik olarak bilmedikleri yemeyi reddetmeleri, onları tehlikelerden koruyacak bir dürtüdür. Uzmanlar, çocukların 24 aylık olduklarında, yeni yiyeceklerden korkmaya başlayabileceğine dikkat çekiyor. Bu dönemde, daha önce beğendikleri yiyecekleri dahi reddetmeye başlayabilirler. Ancak buradaki iyi haber, hemen her çocuğun bu süreci hızla atlatacağıdır. Bu süreçte sakin olmaya ve çocuklarınızın geliştirmeye çalıştığı yemek seçme alışkanlıklarını görmezden gelerek, onlara sağlıklı yiyecekler sunmaya devam edin.

Çocuklar tabaklarında sürekli yenilik görmekten sıkılabilir. Yeni tatlar ile eski tatları birleştirmek daha az rahatsızlık verici bir yol olarak ortaya çıkacaktır. Buna ek olarak, onlara garip gelecek yeni sebzelere ellerini sürmeseler bile, daha önce aşina oldukları lezzetlerle karınlarının doyacağından da emin olabilirsiniz.

Yemek saatleri kolaylıkla çocuğunuzun isteklerine karşı stresli bir savaşa dönüşebilir. Ancak araştırmalar, çocuklarınıza yeni yiyecekler denemeleri için yapılacak baskının işe yaramayacağını ortaya koyuyor. Aksine bu tavır yapıcılıktan uzaklaşmak olacaktır. Bu nedenle aşırı ikna çabalarını hafifletmekte büyük yarar var. Huzurlu, sağlıklı hafta sonları… Mutlu kalın…

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin