Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 27.01.2018 06:48
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma ve Faydaları

Merhaba sevgili ebeveynler. Bugün çocuklarda kitap okuma alışkanlığının erken yaşlarda kazandırılmasının önemine ve bunun nasıl yapılabileceğine yer vereceğim. Ailelerin önemli problemlerindendir çocuklara okuma alışkanlığı kazandıramamak... Peki, anne ve babalar çocuklarının kitap okuması için ne yapmalı?

Çocuklar okuma-yazmayı öğrenmeden kitap okuyamazlar. Ama kitap okuma daha doğrusu kitap sevgisi çok küçükken kazandırılabilir. Bebeklik döneminde bile yaşlarına uygun bez kitaplar vardır. Çocuklar için kitapları incelemek, resimlerine bakmak kitap okumaktır. Dolayısıyla bebeklik döneminden itibaren kitapla oynamaya başlayabilirler.

Okul öncesi dönemde çocuklar okuma yazma bilmediği için resimlerine bakarak hikayeyi anlamaya çalışırlar. Bu nedenle resimli kitaplar bu yaş grubu için çok faydalı. Hatta çocuklar için üç boyutlu kitaplar bile var. Çocuklar bu dönemde her şeyi somut öğrenir. Ne kadar görsel fazla ise hikaye kitabını anlamaları o kadar kolay olur.

Kitap okumak önemli bir haz duygularındandır. Hem bilgi alınmasını, hem rahatlamayı, hem huzuru hem de muhakeme gücünü geliştirir, değiştirir. İnsana yeni ufuklar açar, bakış açıları sağlar. Tabii ki kitabın her bireydeki etkisi ve yansımaları değişebilir. Çocuklar açısından da kitap okuma alışkanlığının kazandırılması önemlidir. Ve günümüzde anne ve babaların önemli problemlerindendir. Çevremizde çok duyarız “Kitap okumuyor” şikayetini! Oysa biz anne-baba olarak ne kadar kitap okuyoruz? Öncelikle şunu belirtelim. Kitap okuyan anne ve babada bu tarz bir sorunun yaşandığı söylemek çok nadir bir durumdur. Çünkü çocuklar anne ve babayı rol model olarak görür. Onun yaptığı hal ve hareketlere dikkat eder. Baskının uygulandığı ailelerde kitap okuma alışkanlığı kazandırmak güçtür. Çünkü tersi sonuçlar verir ve bu çocuğun hayatı boyunca kalıcı izler bırakacağı olumsuzluklara dönüşebilir.

Öyleyse okuma alışkanlığı kazandırmak için ne yapılmalıyız? Ev ortamında imkan varsa kütüphane yapılmalı veya kitaplar için bölüm ayrılmalı. Bu da çocukların görebileceği ve uzanabileceği alanda olmalı. Ve çocuğumuza uygun kitaplar ve görseller oluşturmalıyız. Yani minik çocuklarımız için kitabı cazip hale getirmeliyiz. Renkli, bol resimli kitaplar sunmalıyız öncelikle. Anne ve babalar çocuğa kitap oku baskısından ziyade kendileri ellerine kitapları alıp çocuğu bu alanda teşvik etmeli. Çocuklara verilecek kitapların içerikleri de çok önemli. Kitabın ilgi çekici ve basit olmasına dikkat edilmeli. Okuma sonrasında anne ve babalar, çocuğuyla durum değerlendirmesi yapmalı. Okula giden çocuklarda ödevlerine yardımda kitapların yararlı fonksiyonunu uygulamalı olarak göstermeli. Çocuklarla kitap okuma yarışması yapılmalı ve genelde onların kazanmalarına izin verilmeli.

Unutmayalım okul öncesi çocukların tam anlamıyla hayatı öğrenmeye başladıkları, her şeyi yaşayarak deneyerek keşfettikleri dönemdir. Konuşma becerilerini kazanmış, çevresiyle sosyalleşmeye başlayan çocuklar isteklerini ve ihtiyaçlarını iletişim kurarak anlatmaya çalışırlar. İşte bu dönemde çocuğunuza kitap okumanız onun kendini ifade etmesi, merak duyduğu hayatla ilgili sorularını cevaplaması ve ileride ki okul başarısını etkileyebilecek çok önemli bir faaliyettir. Kitap, çocuğunuzun kelime hazinesini oluşturur, geliştirir. En basit kelimeden uzun ve karmaşık cümleler kurmasına kadar onun için rehber niteliği taşır.

Yaşadığı dünyayı anlamlandırmasında yardımcı olur. Hikaye kitapları çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirir, duyguları ve insan ilişkilerini anlamasına yardımcı olur. Değişik bir çok çeşitte kitabın okul öncesi dönemde çocuğa sunulması onu akademik hayata hazırlayacaktır.

Çocuklar harfleri, yazıların soldan sağa yazıldığını bilmeden doğarlar ve okul öncesi dönemde bunların farkına varırlar. Kitaplar okul öncesi dönemde olan çocuklar için büyük birer eğlence ve hayal kurma kaynağıdır. 

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin