Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 09.02.2018 06:29
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

Oyun Oynamanın Çocuğumuza Faydaları

Merhaba sevgili anneler. Bugün biraz keyifli bir konudan bahsedeceğim. Çocuklarımız ve oyunlar. Oyun çocuğumuzun iç dünyasının aynasıdır. Gözlemci bir anne çocuğun oyununu izlerken çocuğun sorunlarını, hayal kırıklıklarını ve bütün bunların kaynağını görebilir. Anne baba olarak çocuklarımızla oyun oynamamız çok önemlidir. Birlikte oyun oynamamız hem aramızdaki iletişimi güçlendirecek hem çocuklarımızı daha iyi tanımamızı sağlayacaktır. Oyun, çocuğa hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları çocuğun kendi deneyimi ile keşfedebileceği bir öğrenme yöntemidir.

Bildiğiniz gibi çocuk oyunlarının büyük bir kısmı dil gelişimini destekler. Özellikle evcilik oyunları ve diğer dramatik oyunlar çocuğa; düzgün cümleler kurma, sesleri ve tonlamaları doğru kullanma becerisi kazandırır.

Oyun yoluyla çocuğun kelime haznesi genişler, çocuk anlatılanı daha iyi ve çabuk anlar, kendini daha iyi ifade eder.

Oyun oynayan çocuklar her zaman oynamayanlara göre daha iyi gelişir. Oyun çocuğun eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar onun gelişmesinde de önemli rol oynar. Oyun oynayan çocuklar, oynamayan çocuklara göre daha sağlıklıdır ve daha çabuk gelişir. Çocuğun tüm gelişim alanlarına etkisi olan oyun, çocuğun bedenini de tanımasını sağlar.

Oyun oynamanın bilişsel gelişime de katkısı oldukça fazla. Her şeyden önce oyun çocuğun yaratıcılığını geliştirir.

Soyut düşünce gelişimine yardımcı olur. Hayal gücünü kullanması için sınırsız fırsatlar sunar. Sorun çözme becerisini geliştirir. Empati becerisini pekiştirir. Farklı bakış açılarını keşfetmesine fırsat tanır. Yeni bilişsel yeteneklerini geliştirmesine ve üzerinde çalışmasına olanak sağlar.

Oyun oynamanın duygusal gelişime de faydası vardır. Çocuklar oyun oynarken gerçek hayattaki birçok farklı sosyal rolü deneyimleyebilir. Mış-miş oyunlarında hayatı kontrol edilebilir olduğunu hisseder, rahatlar.

Yaşadığı çatışmaları oyun yolu ile ifade edebildiği gibi çözümlemeye de adım atar.

Duygusal olarak rahatlar, enerjisini atar, gerginliği azalır.

Kendini ifade edebilmesine imkan bulur. Eğlenme, keyif olma, yaşam enerjisinin artmasında da oldukça etkilidir.

Oyun çocuğumuzda öz güvenin, benlik saygısının artmasına yardımcı olur. Kaygı ve endişelerin azalmasında ciddi rol oynar.

Sosyal gelişime olan faydalarında sıralayacak olursak: Paylaşma, işbirliği, anlaşma yapma gibi kavramların pekişmesine yardımcı olur. Sabır, bekleme gibi kendini kontrol edebilme becerisine etkisi vardır. Problem çözme becerisini destekler. Sosyal ilişkiler kurmada, arkadaşlıkların erken yaşlarda başlamasında ilk aracıdır. Liderlik becerisini destekler. Dürtü kontrolü, agresif davranışları kontrol edebilmede yardımcı etkendir.

Oyunun fiziksel anlamda da gelişime faydaları vardır. Kaba motor ve ince motor becerilerini destekler.

Fiziksel güçlüklere çözüm üretme, sabrederek uğraşmasına fırsat tanır. Günlük hayatta gerekli olan becerileri çalışır ve gerçek hayatta uygularken daha rahat olur. Dikkat süresini uzatmaya yardımcı olur. Konsantrasyon becerisini destekler. Şimdilik bu kadar. Keyifle oyunlar oynadığınız mutlu günleriniz olsun…

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin