Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2018 06:43
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

Çocuklarda Anne-Babayı Kıskanma

Merhaba sevgili ebeveynler. Bugün oğlumla yaşadığımız baba kıskançlığı sorunundan yola çıkarak, çocukların neden anne babasını kıskandığını ve bu durumlarda nasıl tepki vermemiz gerektiğini ele alacağım. Çocuklar 3-4-5 yaşlarında anne ve babalarının beraber uyumalarını, sarılmalarını ya da birbirlerine sevgi göstermelerini pek istemezler. Kıskanır bu durumun önüne geçmeye çalışırlar. Bu durum normal mi normal. İnternetten sizin için biraz da bilimsel açıklamalarını araştırarak bu durumu açıklığa kavuşturmaya çalışacağım. Freud, ortaya attığı psikoseksüel gelişim kuramında 5 aşamadan bahsediyor; Oral, Anal, Fallik, Gizli ve Genital dönemlerdir. İlk evre olan oral dönemde (0-1 yaş) haz kaynağı ağızdır. Çocuk bu dönemde anneden ayrılamaz. Anne çocuğunu sevgi ve şefkatle beslediğinde, çocuk sevgi ile paylaşmayı öğrenmiş olur

Anal dönemde ise (1-3 yaş), ilk defa anneden ayrışma yaşanır. Çocuk artık dış dünyadaki nesne ve sembolleri sözel olarak ifade edebilir ve bellek gelişir. Anal dönem, tuvalet alışkanlığı edinme açısından önemli bir dönemdir. Hatta açıklamaya göre, bu dönemde tuvaletini tutma alışkanlığı gösteren kişinin, yetişkinliğe geçtiğinde para harcamayı sevmeyen, fazla tutumlu bir yapı göstereceği öngörülmektedir.

Fallik dönemde ise; (3-5 yaş) çocuğun artan libidosu (arzuları) cinsel organına odaklanmasına neden olur. Hepimiz az çok gözlemlemişizdir; küçük çocuklar, bu dönem boyunca sürekli cinsel organları ile ilgilenirler. Çünkü bu aşamadayken çocuklar, kendi cinsel uzuvları ve kadınlar ile erkekler arasındaki cinsiyet ayrımı fark etmeye başlamıştır.

Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönem olan gizil aşamada(7-12), çocuk enerjisini okul, ders ve arkadaş gibi sosyal ortamlara yönlendirir. Bu dönemde çocuk üzerinde çevre ve arkadaş çok etkilidir. Çocuk yaptığı davranış için onaylanma ve beğeni bekler. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde, aşağılık duygusuna kapılarak, çekimser bir kişilik geliştirebilir.

Fallik dönemde çocuğun dürtüleri ile göstermiş olduğu belli davranışlar vardır. Bu davranışlar arasında günümüzde en çok dikkat çeken konu olan, baba ile rekabet görülmeye başlanır. Bu dönem ebeveynler tarafından doğru şekilde yönetilmediği takdirde çocuğun ilerleyen yaşamında da etkileri görülebilir. Çoğu zaman güldüğümüz bir söylem vardır; “anne ben büyüyünce seninle evleneceğim ya da seninle artık ben uyuyacağım” Bu durum ebeveynler için eğlenceli bir hal alsa da aslında bir nevi çocuğun kendi görüşlerini içerebilir. Erkek çocuk annesi ile geliştirdiği aşırı bağ sonucunda annesine benzeyen bir kadınla evlenir, hatta bu anlamda beklentilerinin karşılanmadığını hissettiği noktada ilişkisini sonlandırabilir.

Bu dönemi sağlıklı aşabilmek için neler yapabiliriz? Fallik dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için ebeveynlerin tutumları çok önemlidir. Bu dönemde ebeveynlerin sabırlı tutum göstermeleri gerekir. Bu dönemde babayı dışlayan davranışlar gösteren erkek çocuk, anne ile babanın birbirlerine yakınlık göstermesinden rahatsızlık duyar. Annesinin babası ile yakın olmasını kıskanabilir. Hatta bu sebepten bahaneler uydurarak geceleri annesi ve babasının arasında uyumak isteyebilir, annesine onun ile evlenmek istediğini söyleyebilir. Anne bu durumda kesinlikle babayı dışlamamalı ya da kötülememeli. Tam tersi ben sana da babana da sarılabilir ikinizi de çok sevebilirim mesajı vermeli. Çocuğunuz babasının varlığını bir tehdit olarak algılayabilir. Fakat bu dönemi aşabilmek için anne, baba ile yakınlık kurmaktan vazgeçmemelidir. Aksine çocuğun yanında babayı övmelidir. Böylece çocuk, annenin takdirini kazanmak için baba ile rekabetten vazgeçerek, onunla özdeşim kurmaya çalışır. Diğer yandan ise çocuk ile yeterli ilgi kurmak da bu aşamada önem kazanır. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle kalın…

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin