Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 29.03.2018 06:39
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

3 Yaş Çocuklarla Oynanabilecek Oyunlar

Merhaba sevgili anneler. Bugün 3 yaş çocuklarımızla hangi oyunları oynayabileceğimizi ele alacağım. 3 yaş çocuğu yaratıcılığının artması ile sembolik oyun evresine girer. Aynı zamanda birçok soru sorduğu ve merakının yüksek olduğu bir gelişim basamağındadır. 3 yaş, çocuğunuzun kendini ifade etmesini, yaratıcılığını, merakını ve bağımsızlığını desteklenmesi gereken bir yaştır. Hem oğlum hem sizler için 3 yaş gelişimine destek amaçlı 3 yaş etkinleri ve 3 yaş için oyunları araştırdım.

2 yaşındaki çocuk artık hareketlerini kontrol eder ve hedefe yönelik bilinçli davranışlarda bulunmaya başlar. Dikkat süresi 1 yaşa göre biraz daha artar, ilgisini çeken bir etkinliğe 10 dakika kadar dikkatini verebilir.

3 yaşa geçiş ile çocuk daha çok kendi seçimlerini ve kararlarını vermek ister. Birçok öz bakım ihtiyaçlarını kendi karşılar. Bireyselleşmenin ilk adımlarını atar. Bu dönemde daha çok paralel oyun (birlikte oynamak yerine oyuncağa yönelik oyun) görülür. Zaman zaman paylaşma konusunda sıkıntılar gözlenebilir. ”Ne”, “Nerede?”, “Kim?” gibi sorular sorar.

2-3 yaş grubu çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz bazı etkinlikler: Bu yaş grubunda “atma ve tutma”, öğrenilen ve pekiştirilen becerilerdir. Büyük bir sepete, kısa bir mesafede top atma etkinliği yapabilirsiniz. Bir kutuya temiz kum koyun. Daha sonra kumun içine çocuğunuzun birkaç büyük oyuncağını saklayın, kumun içinden bulmasını isteyin.

Çocuğunuzun yaşına uygun bowling materyalleri ile topla lobutları devirme oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzla oyun hamurundan şekiller çıkarabilir, oyun hamuru ufak parçalar koparabilir, top yapabilirsiniz. Yetişkin gözetiminde su oyunları oynayabilirsiniz. Çocuğunuzla büyük kağıda parmak boyası ile resim yapabilir, el-ayak baskıları yapabilirsiniz. Mutfak eşyaları, ev eşyaları, bebek, plastik hayvanlar, arabalar ile oyun kurgulayabilirsiniz.

Tahta bloklar ile kule yapabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte yaşına uygun hikaye kitabı okuma zamanlarınız olabilir.

3-4 parçalı yap-boz yapabilirsiniz. Yere renkli bant ile düz bir çizgi çekerek, çizgi üzerinden yürüme oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun şarkı ve tekerlemeleri söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuzla oyun oynarken, oyunu yönetmek yerine çocuğunuzu takip etmek önemlidir. Ayrıca kaliteli zaman geçirirken, televizyon, sinema gibi sohbeti ve birebir ilişkiyi engelleyen etkinliklerden kaçınmaya özen gösterin. Film, çizgi film izlemek oyun saatinizin dışında yaptığınız bir etkinlik olabilir. Oyun saatinde çocuğunuzla sohbet ederek dikkatinizi ve ilginizi tamamen ona yöneltmiş olursunuz.

Dergi veya kullanmadığınız kitaplardan çeşitli nesneleri keserek gruplandırabilirsiniz. Hayvanları, arabaları, insanları birbirinden ayrı kategorize ederek muhakeme yeteneği gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Canlıların veya cansızların ayrılması, birbirine benzeyen nesnelerin aynı grupta olması gerektiğini düşünür ve kategorize etme olgusu gelişir. Keserek yan yana getirdiğiniz görselleri seslendirebilirsiniz. Mesela kedi ve köpek sesini taklit edip çocuğunuzdan tekrar etmesini isteyebilirsiniz. Sesleri ayırt etme ve seslere karşı duyarlılığı gelişecektir. Resim kırpma ve seslendirme oyununu oynarken, kestiğiniz şekilleri bir defterin sayfalarına yapıştırmayı unutmayın. Bu sayede bir sonraki oyun için hazırlık yapmış olursunuz. Örneğin, çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde şekilleri boyamasını isteyebilirsiniz.

Birbirine geçmeli, 3 boyutlu, renkli bloklar farklı yaş gruplarına hitap ettiği gibi 3 (üç) yaşındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Küçük parçaları birleştirip büyük sonuca ulaşmaya çalışan çocuklar problem çözme ve analitik düşünme becerilerini geliştirir. Legolar ile oynayan çocuklarınıza eşlik edip akıl edemediği yapıtlar tasarlayarak vizyonlarını genişletebilirsiniz. Kendilerinin birleştirerek oluşturduğu anlamsız yapılar için de onları tebrik etmeyi unutmayın.

Akıllı kartlar olarak da bilinen ve piyasada çeşitleri bulunan eşleştirme kartları ile hafıza gelişimi, mukayese etme yeteneği gibi çeşitli zihinsel gelişim süreçlerine olumlu katkıda bulunmak mümkün. Şimdilik bu kadar. Bol oyunlu eğlenceli günleriniz olsun.

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin