Anneyiz


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2018 07:41
  • Güncelleme Tarihi :
Anneyiz yazının resmi

Çocuklar ve Hayaller

Çocuklar üç, dört yaşlarındayken çoğu zaman tek başlarına oyun oynamak isterler. Onları arkadaşlarıyla oyun oynamaya zorlamak, oyun oynama biçimlerine karışmak yanlış olabilir. Bu dönemde çocuklar yan yana oynamak yerine tek oyun oynamayı ve böylelikle birbirlerini gözlemlemeyi tercih eder. Aslında bu onların sosyalleşme yolundaki ilk adımdır. Küçük yaşlarda çocuklar soyut düşünürler. Oyunlarına hayali arkadaş, araba, hayvan gibi pek çok unsur katarak zenginleştirirler. Mesela benim oğlumun oyun arkadaşları arabalar, mavi otobüsler. Onlarla konuşur. Onlara sorular sorar. Hayal kurarak oyun oynamak çocuğun gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Fakat hayal kurmadıkları zamanlarda çocuğunuzu bu konuda zorlamayın ve ona sürekli daha önceden kurduğu hayalleri hatırlatmayın. Çocuk arada uydurma hikayeler üretiyor diye ona kızılmamalıdır. Bazen zengin bir hayal dünyası olan ve çok hayal kuran bir anne de çocuğunun kendi gibi olduğunu düşünür. Çocuğa türlü masallar anlatır ve ikisi de saatlerce hayal dünyasında yaşayarak oyun oynarlar. Bu oyun uzun süre devam ettirilirse çocuk, gerçek insanlar ve olaylarla ilgisini kaybeder. Anneler bu masalları çocukların hayal dünyasını zedelememek için pek uzatmamalıdır. Hayal ederek oyun oynayan veya kendisine masal okunan çocuklarının kelime hazinesi daha geniş oluyor. Alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında ya da korktuğunda hayal gücü kontrolün kendisinde olduğu hissine destek vererek güçlü durmasını sağlar. Diğer çocuklarla hayali oyunlar oynadıklarında, sorunlara çözüm üretme ve paylaşmayı öğreniyorlar. Çocuğunuz oyun sırasında hayal ederken, siz de onunla birlikte hayal kurun. Kendi hayallerimizden örnek vermek gerekirse: Mavi otobüs uykusu geldiği için uyumuş, kırmızı araba çok acıkmış, yeşil otobüs okula mı gitmiş gibi…

Gelişimde olumlu etkilerinden dolayı bahsettiğimiz gibi çocuğunuzun hayal gücünü desteklemeniz onu da mutlu edecektir. Hayal gücünü birlikte şu şekillerde harekete geçirebilirsiniz: Birlikte resimli kitaplar okuyun. Böylece hem hayal gücünün gelişmesinde hem de kelime hazinesinin zenginleşmesinde yardımcı olur. Çocuğunuza el ile uğraşacağı, ortaya bir şeyler koyacağı oyuncaklar verin. Oyun hamuru, boyama kalemleri, yap bozlar gibi. Sonrasında yaptığının ne olduğunu anlatmasını isteyin.

Çocuğunuzun bilgisayar ve televizyon başında geçirdiği zaman mutlaka sınırlı olsun, aksi takdirde fazla televizyon ve bilgisayar hayal gücünü kısıtlar. O seyrederken siz de onunla birlikte olun, gördüğü durumları anlatmasını isteyin, görüntülerle ilgili sorular sorun. Fakat hayal kurmadığı zamanlarda çocuğunuza hayalini hatırlatmayın. Durup dururken “Mavi araba nereye gitmiş, kırmızı otobüs okulda mı” demeyin.

Çocuğun dünyası müzikle doldurulmalı. Ebeveynler çocuklarla birlikte farklı türlerde müzik dinleyebilir ve şarkı söyleyebilir. Oyuncak müzik aletleri gibi ilgi çekici unsurlar da çocuğun hayal gücünü geliştirecektir.

Evcilik, çocuğun hayal dünyasının gelişmesine katkı sağlar. Bir basit senaryo oluşturup, o senaryo çevresinde onunla olayı canlandırabilirsiniz. Evcilik oyunuyla çocuklar birçok duyguyu bir arada yaşadığı için kendilerini ifade etme güçleri artar. Daha önce de uzun uzun üzerinde durduğum gibi yine tekrarlama gereği duyuyorum. Uzun saatler televizyon karşısında zaman geçiren çocukların hayal kurma yetenekleri körelir. Televizyonu az seyretmeleri daha iyidir. Kendi yaş gruplarına uygun, eğitici çocuk programları izletmek yeteneklerini geliştirir. Şimdilik bu kadar. Bol hayallerle ve sevgiyle kalın…

Anneyiz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin