Çocuklarda Göz Kontrolünü İhmal Etmeyelim
Merhaba sevgili anneler. Bugün tesadüfen öğrendiğim ve beni çok üzen bir olay üzerinden yazacağım. Çocuğunda göz muayenesinin ihmal edilmesi sonucu görme kaybı yaşayan çocuğu için suçluluk duyan bir anneyle tanıştım. Bugünde burdan yola çıkarak yazıyorum. Çocuklarımızda göz muayenesi ve aciliyeti çok önemli. Gecikmiş göz gelişimi açısından en önemli yaş hangi yaş?
Çocuklar doğduklarında gözleri henüz erişkin görme fonksiyon ve boyutlarına sahip değildir. İlk 6 yaş içinde görme gelişiminin yüzde 90ı gerçekleşiyor. Hemen hemen ilk 6 ay içerisinde odaklama oluşuyor. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalar ile konunun önemini sizlere iletmeye çalışacağım. Göz gelişiminde en önemli zaman 0-3 yaş. Göz 3 yaşına kadar da en önemli gelişimini sağlar. 6 yaşına kadar da devam eder. Sonra yavaşlayarak 7-8 yaşlarında nihai gelişimini tamamlamış olur. Yani çocuğumuzu göz kontrolüne götürmek için okula başlamasını kesinlikle beklemeyelim. Sonrasında geri dönüşü olmayan pişmanlıklar yaşarız.
Peki ne zaman çocuklarımızı göz doktoruna götürmeliyiz?
3 yaşın sonuna kadar çocukları mutlaka bir göz hekimi görmeli. Hemen okula başlamadan önceki dönem ise (6 yaş civarı) belki de son şans sayılabilecek dönemdir. Bu dönem muayeneyle görme bozuklukları tespit edilir, oluşabilecek bir göz tembelliğinin önüne geçilmiş olur, ayrıca bir de görmeye bağlı okul başarısızlıkları tespit edilmiş olur.
Yapılan araştırmalara göre çocuklarda en sık kırma kusurları (Miyop, hipermetropi, astigmatizm) ve şaşılık çok görülüyor. Göz tembelliğine yol açma açısından ilk sırada hipermetroplar varken, ikinci sırada ise şaşılıklar var.
Bunların tedavisi mümkün. Kayan gözün kullanılamamasına bağlı olarak oluşan tembelliğin giderilebilmesi için erken yaşta gözlük ya da ameliyat gerekebiliyor. Bunların ise kapama tedavileri ile desteklenmesi gerekiyor. Bu tedavilerin başarılı olması için erken tanı ve göz hekimiyle yakın işbirliği çok önemli.
Göz tembelliğinde tedaviye erken başlamak gerekiyor. Bunun içinde görev tabi ki biz ebeveynlere düşüyor.
Göz tembelliğinden ne zaman şüphelenmeli? Çocuğun gözünde kayma yoksa, kırma kusurlarının ve buna bağlı oluşan göz tembelliğinin tespiti çok zor. Göz dışarıdan tamamen normal görüldüğü için ailelerin bunu anlaması mümkün değil. Bu sorun çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için anne babaların tedbirli olup çocukları düzenli olarak doktor kontrollerine götürmeleri önemli. Bu konuyu yazmamın sebebi de bu. Gecikmiş bir tedavi bazen hiçbir şeye yaramayabilir. Göz tembelliğinin engellenmesi için tedaviye erken başlamak gerekiyor. 6-7 yaşlarından sonra tedavinin başarı oranı çok düşük. Göz tembelliği giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oysa zamanında tespit edildiğinde tam bir tedavisi mümkün. Çocuklarımıza bilmeden bu zararı vermemek için ısrarla belirtmek gereği duyuyorum. 3 yaşlarında çocuğumuzu mutlaka göz kontrolüne götürmeliyiz.
Bir de sık sık gündeme getirdiğimiz bilgisayar kullanımı ya da televizyonun gözün gelişimini olumsuz etkileri var.
Çocuğun televizyona ya da bilgisayara yakından bakması gözün gelişimini olumsuz etkilemez. Ancak uzun süre bilgisayara bakanlarda gözyaşına bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Genel olarak bir saatlik bir bilgisayar kullanımı sonrasında 10-15 dakika ara vermek gerekiyor. Televizyona yakın bakan çocuklarda ise kırma kusuru olabileceği düşünülmeli. Şimdilik bu kadar. Sağlıkla, sevgiyle kalın.