Çocuklarda Güneş Gözlüğü
Güneşin fazlasının zarar olduğu, artık hepimizin bildiği bir gerçek. Özellikle yaz aylarında gölge olan yerlerde durmayı tercih ediyor, şapka ve güneş kremi kullanımına özen gösteriyoruz. Ve tabii ki güneş gözlüklerimizi yanımızdan hiç ayırmıyoruz. Peki ya çocuklarımız? Güneş ışınları onların sağlığı ve gelişimi için son derece faydalı aslında. Ancak güneşe doğrudan ve uzun süre maruz kalmak ise, bir o kadar zararlı. Bizlere göre çok daha hassas olan çocuklarımız için her daim çocuk güneş gözlüğü kullanmayı unutmamalıyız.
Çocuklarımız için araştırdığım güneş gözlüğü konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğini ele aldım. Güneş ışığının küçük çocuklarda göz sorunlarına sebep olmaması için güneş gözlüğü kullanmaları gereklidir. Özellikle yetişkinlere nazaran, hem göz hem de ciltleri daha hassas olan çocukların, küçük yaşta güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinmeleri ilerisi için de iyi olacaktır.
Çocuklarda güneş gözlüğü kullanma yaşı olarak uzlaşmaya varılmış bir yaş yok aslında. Ama genellikle 2 yaşından itibaren çocukların güneş gözlüğü kullanması gerektiği tavsiye edilir.
Çocuğun güneş gözlüğü kullanmaya başladığında bunun sorumluluğunu da alması gerekir. Oyun oynarken, dikkat etmeyerek gözlüğün kırılmasına ve kırılan parçaların kendisine zarar vermesine sebep olabilir. Bu yüzden, çocuk dışarıda oyun oynarken gözlüğünün sabitlenmesi gerekir ve ebeveynleri tarafından dikkatlice takip edilmelidir.
Çocukların güneş gözlüğünde, polorize cam kullanılması gereklidir. Camlarda anti UV özelliğinin de olması, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin büyük oranda engellenmesine ve daha sağlıklı bir kullanımın sağlanmasına yardımcı olur. Sertifikasız bir şekilde sokakta satılan sahte gözlükleri alarak, çocuğunuza faydadan çok zarar verirsiniz. Bu tarz ucuz gözlüklerin camları, sağlık standartlarına uygun değildir ve çocuğunuzda, şaşılık, miyop, hipermetrop gibi görme kusurlarına neden olması yüksek ihtimaldir.
Çocuklar için en uygun gözlükler, kırılmaz cam ve çerçeveleri olanlardır. Hareketli çocuklar, oyun oynarken camların kırılmasına ve yaralanmalara sebep olabilirler. Eğer çocuk numaralı gözlük kullanıyorsa, güneş gözlüğünün de numaralı tercih edilmesi gerekir. Camı geniş olan ve çocuğun yüzüne iyice oturan gözlükler çocuğunuz için daha kullanışlı ve sağlıklı olacaktır. Çocuklara güneş gözlüğü alırken mutlaka sertifika istenmeli, camı çizilmiş veya hasar görmüş gözlükler kesinlikle alınmamalıdır.
Gözlük sapının uzunluğu ve yaptığı baskı kontrol edilmelidir. Gözlük sapının baskıdan dolayı yara veya iz bırakmamasına dikkat edilmeli, ayrıca çok uzun saplı güneş gözlükleri takıldığında yerlerinden oynadıkları için tercih edilmemelidir. Organik camlar tercih edilmelidir. Organik camlar aynı zamanda küçük çocuklarda şaşılığın tedavisinde de kullanılmaktadır. Gözlüğün camını hareket ettirdiğinizde dalgalanmalar oluyorsa, bu camın kalitesiz olduğunu gösterir. Gözlüğün düşmesini engellemek için yaylı menteşeli gözlük tercih edebilir veya gözlüğü arkadan elastik bantla tutturabilirsiniz.
Güneş ışınları, görme bozukluklarından, gözlerde alerjiye kadar pek çok soruna sebep olabilir. Bu yüzden çocuklarımız yalnızca bahar ve yaz mevsiminde değil, kışın da, gerektiği zaman güneş gözlüğü kullanmalı ve güneş gözlüğünün yalnızca yaza özgü olmadığını öğrenmeli, mevsim ne olursa olsun güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanma alışkanlığını edinmelidirler. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle sağlıklı kalın