Çocuklar ve Tiyatro
Merhaba sevgili anneler. Ülkemizde koşullar nedeniyle maalesef ki, ebeveynler öncelikle çocuklarının iyi bir meslek sahibi olmasına odaklanıyorlar. İyi para kazansın, sigortası olsun vs. Çocuk daha çocukluğunu yaşamadan bu sorumlulukları yükleniyor. Okul eğitimi dışında her şey boş olarak algılanıyor. Oya çocuk kendisini sosyal anlamda yeterince tatmin ederse daha başarılı oluyor. Bizde ise bilinen yoldan gidildiği için birçok çocuk ilerideki hayatında patlama yaşıyor. Sıkılıyor ve bunu kendi hayatından, çevresindekilerden çıkarıyor. Örneğin, kötü bir eş, baba ve arkadaş oluyor. Kendisi sosyalliği yaşamadığı için de tıpkı kendisi gibi çocuklar yetiştiriyor.
Buradan yola çıkarak çocuğumuzla birlikte yapabileceğimiz en değerli sosyal aktivitelerden birinin tiyatroya gitmek olduğunu söyleyebilirim. Özellikle İzmirde belediyelerin çocuklar için tiyatro ile ilgili birçok etkinliği de bulunuyor.
3-7 yaş dönemindeki çocuklar için tiyatro uygun bir aktivitedir. 3 yaş öncesi bazen çocuklar oyuncuların kostümlerinden, makyajlarından korkabiliyor. Bu da o yaş için son derece normal. Ama 3 yaş itibariyle artık çocukların ilgilerini çeken bir aktivitede belirli bir süre oturup, odaklanarak izleyebilirler.
Konuyu biraz daha açarsak çocuk tiyatroları geçmişten günümüze çocukların eğitiminde ve kişisel gelişimlerinde çok önemli ve güvenilir bir yere sahiptir. Birkaç saatlik zaman dilimi içerisinde çocuklara farklı dünyaların kapılarını açan, onların kaliteli vakit geçirebilmelerine olanak sağlayan tiyatrolar, bu yönüyle anne-babaların da etkinlik listelerinin her zaman başını çekmektedir. Faydası sayılamayacak kadar fazla olan çocuk tiyatrolarının çocukların gelişimlerine, dolayısıyla toplumun geneline sunduğu pozitif katkıları da sıralarsak sanırım konunun önemini daha iyi kavrayabiliriz.
Öncelikle tiyatro çocuklarımıza bilmedikleri farklı bir dünyanın kapısını açıyor. Belki o güne kadar görmediği, deneyimlemediği yepyeni şeyler görme fırsatı oluyor. Çocukların en iyi öğrenme şekillerinden biri de gözlem yoluyla öğrenmektir. Tiyatro da hayata dair farklı konularda yeni şeyler öğrenmelerine katkı sağlıyor. Çocuk sahnedeki oyuncuları anlamaya çalışıyor, empati kuruyor ve model alıyor. Genel de zaten çocuk tiyatrolarında her oyunun içeriğinde çocuklara verilmek istenen bir mesaj oluyor. Ve bu mesaj oyun yoluyla daha kolay verilebiliyor. Çünkü çocuğa sözel olarak o mesajı verdiğinizde büyük ihtimal ilgisini çok çekmeyecektir. Ama oyunu kullanarak verilen her mesaj çocuğun ilgisini arttıracaktır. Gözlem yoluyla öğrenmenin başka bir artısı da çocuklarda dikkat, algılama, konuşma, dinleme gibi becerilerin gelişmesine katkı sağlar.
Çocuklar tiyatro oyunundaki kişilerde bazen kendilerini bulur. Oyuncular ile kendilerini özdeşleştirerek oyunun içerisine dahil olurlar. Karakterlerin davranışlarını anlamaya çalışırlar. Bu sayede sebep ve sonuç ilişkisini kurarak tiyatrodan zevk alırlar. Çocuk tiyatroları görsel olarak daha dikkat çekicidir.
Tiyatro sayesinde çocuklarımız duygusal olarak deşarj olur. Gündelik hayatta zorlandıkları duygularını tiyatro eşliğinde daha kolay ve güvenli bir alanda deneyimleme şansı bulurlar. Örneğin oyun sırasında kimi zaman korktukları bazı nesne ya da karakterlerle karşılaşabilirler. Doktor, karanlık, köpek, canavar gibi nesneler ile kurulan ilişki onların bu korkularının azalmasına katkı sağlar. Ve tiyatro ile birlikte bu nesneler çok farklı bir anlam kazanabilir. Bu da doğal olarak çocuğun bakış açısını değiştirebilir. Korkularıyla nasıl başa çıkabileceğini daha kolay öğrenebilir. Olaylara farklı açılardan bakabilme becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca çocuğun estetik algısının gelişiminde ve sanata olan ilgisinin artışında önemli rol oynar. Oyun içindeki ses, ışık ve sahne düzeni sayesinde farklı duyulara hitap eder. Ve tüm bunların yanında ailecek kaliteli ve keyifli vakit geçirmenizi sağlar. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle kalın