Çocuklar Neden Erken Uyanır
AYSUN ARSLAN AYDİN
İnsanoğlunun en temel ihtiyacı olan uyku çocuklarımızda neden büyük bir sorun haline geliyor? Eğer uyku doğal ihtiyacımız ise çocuklarımız neden bir türlü uykuya dalamıyor ya da uykuya direniyor. Bugün köşemde bu süreci ele alacağım.
Çocuğunuzun yattığı saat kadar kalktığı saati önemsemelisiniz. Evinizde kurduğunuz düzen yalnızca çocuğa değil aynı zamanda herkese uygun olmalıdır. Uyku saatlerini ortalama saatlerde belirlemeli ve çocuğunuz saat kaçta uyursa uyusun mutlaka sabah kalkması gereken saatte uyandırılmalıdır.
Çocuğunuza uyku düzeni oluştururken kendi yaşam biçiminizi de düzenin içine dahil etmelisiniz. Evinizde uyuyan bir kişi varken çocuğunuzun uyanmasını beklemek ya da uyandırmak büyük bir adaletsizliktir
Uyku ritüellerini unutmayın! Uykuya hazırlık aslında hepimizin her akşam uyguladığı bir ritüeldir. Yalnız burada çocuğunuzun ön hazırlığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
Hiçbir koşulda unutmamamız gereken ise, uyku sürecini etkileyen pek çok etken bulunur. Burada çocuğunuzun uyku sorunu uzun süreli olarak devam ediyorsa bir pedagog yardımı ile bu durumu çözümlemelisiniz. Uyku eğitimi çocuğunuzun ihtiyaçları, yaşı, anne babası ile olan ilişkisi değerlendirilmeden yalnızca teknik uygulanarak verilmesi çocuğunuzda farklı sorunlara yol açabilir.
Bazı aileler (mesela bugün ben) uyku eğitimini verdikleri halde çocuklarının neden sabah 05.00'lerde kalktığını düşünür ve üzülür. Hatta bazıları durumu kabullenip nasıl olsa gece deliksiz uyuyor diyerek güne erken başlar.
Ancak çocuk erken uyanmaya ne kadar alışırsa sonraki günler hep daha da erken kalkacaktır. Sabah saat 05.00 civarı ebeveynlerin uyanıp, dinç bir şekilde güne başlaması için hiç ideal bir zaman değildir. Uyku eğitiminin tamamlanmasının ardından karşımıza erken uyanmaların çıkması çoğu durumda kaçınılmazdır. Bu da eğitimlerimizin başında ailelere mutlaka belirtilir. Zorlu bir eğitim maratonunu başarıyla tamamlayan çocuk ve ebeveynlerin son kulvara geldiğinde pes etmemesi gerekir.
Erken uyanma sebeplerinden biri de bebeğiniz yeterli gündüz uykusu alamıyordur. Bebeğinizin ihtiyacı olan uyku sürelerine buradan bakabilirsiniz. Her aya göre bebeğinizin uyuması gereken süre değişmektedir..
Bebeğinizin öğleden sonraki uykusuyla gece uykusu arasındaki aralık çok uzun olabilir. Buda bebeğinizin sabah erken uyanma sebeplerinden biri olabilir. Ya da bebeğinizin gündüz uykusunu ihtiyacından daha fazla uyuyor olabilir.
06.00- 08.00 arası bebeklerin ve çocukların ideal kalkış zamanlarıdır. Israrla 06.00da uyanan ve mutlu kalkan bir çocuğunuz varsa buna alışsanız çok iyi edersiniz. 06.00da mutlu ve neşeli kalkan bir bebeği tekrar uyutmak sadece bebeğin gündüz uykusundan çalar ve günün ritmini bozar. Eskilerin söylemi ile biraz daha geç yatırayım da sabah daha geç uyansın durumu ne yazık ki işlememektedir.
Peki, çocuğunuz çok erken saatlerde uyandı. Mesela 5 gibi. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey henüz sabah olmadığını, hala uyku saati olduğunu onlara hatırlatma gerekliliği ve vücut ritimlerini ileriye taşımaktır. Aynen uyku eğitiminde gösterilen eforun bu noktada da gösterilmesi gerekir. Çocuğun, saat 06.00ya kadar odadan çıkartılmadan, tekrar uyuması sağlanmalıdır. Çocuk saat 06.00ya kadar uyumasa da ya da türlü şirinliklerle aileyi zorlasa bile hiçbir şekilde odadan çıkartılmamalıdır.
Bebeğe ya da çocuğunuza verilmesi gereken sinyal şu olmalıdır: Henüz sabah olmadı, gün başlamadı, hala uyku zamanı içindeyiz. Saat 06.00 olmasına rağmen hala uyumadıysa, onu sakince odadan çıkıp derin bir nefes alıp hiçbir şey olmamış ve son 1 saat yaşanmamış gibi odaya tekrar girmeniz ve o zaman güne başlamanız gerekir. Aile ısrarla bu şekilde davrandıktan sonra çocuğun biyolojik saati de daha geç kalkmaya adapte olur. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle kalın