Boşanma Sürecinde Bebekler
Merhaba sevgili ebeveynler. Bugün boşanmanın bebekler üzerindeki etkilerini ele aldım. Yaygın olan aynı zamanda yanlış olan bir kanı var. Bebekler boşanma sürecini hissetmez. Ama boşanma ve beraberinde getirdiği değişimler çocuk ne denli küçük olursa olsun onu etkiler. Yani çocuğunuz 1 yaşında da olsa 3 yaşında da olsa boşanma durumunun getirdiği boşluğu hisseder.
Bu yazımda da çocuğumuzu bu etkilerden korumak için neler yapabiliriz? sorusunun cevaplarını ele aldım. Öncelikle hayatın her evresindeki gelişimsel hedefleri kavramalıyız. Yani bütün süreçleri çok iyi düşünmeliyiz.
Boşanmanın ne tür engeller doğuracağının önceden farkında olmalıyız.
Çocuğunuzun stres içinde olup olmadığını gösteren fiziksel belirtileri gözlemlemek; ağlamada artış, iştahsızlık, uyku düzeninde değişim ve sindirim bozuklukları gibi belirtilere dikkat etmeliyiz.
Duygusal gelişimde ilk iki yıl çok önemlidir, bu dönemde bebeklere itinayla davranıldığında ve yeterli alaka gösterildiğinde bebekler öğrenir ve büyürler. Ancak ilgi ve bakım eksikliği, özellikle de bu kritik dönemde, bebeğin normal gelişimini aksatabilir. İlk yıllarda çocuğunuza davranışınız onun ileride kendisine, çevresine ve hayata karşı nasıl bir tavır takınacağını belirler. Bu, bebeğin çevresine karşı güven ve güvensizlik duygusunun oluştuğu dönemdir, göreceği tutarlı ilgi ve alaka sağlıklı bir benlik duygusu oluşturmasını sağlar.
Benlik duygusu henüz gelişmekte olduğundan, bebekler kendi duygularını çevrelerindeki insanların yansıması olarak yaşarlar, dünyaya çevrelerindeki uyarıcılara tepki vermek için önceden programlanmış halde gelirler. Anne mutluysa mutlu, üzgünse onların da üzgün olmaları gerektiğini düşünürler. Siz çocuğunuzla o an etkileşim halinde olmadığınızı da düşünseniz, o sürekli bir gözlem halindedir ve etrafındaki durumları sezer. Bu nedenle bebeğe yansıyabilecek negatif duygular onu derinden ve uzun süreli olarak etkileyebilir, bu da iki şekilde görülebilir: İşte bu duygular bebeğinizin sizle bağdaşlaştırdığı ve bağlandığı sevgi, sıcaklık, güvenlik gibi duyguların yerini alabilir. Bebek bu duygulara karışıklık, endişe ve korkuyla tepki verebilir.
Babanın boşanma sürecindeki rolüne de değinmek gerekirse oda en az anne kadar önemli. Bebekler için anneyle kurulan bağ hayatta kalma ve duygusal sağlıklarını korumak için esastır, fakat babayla kurulan bağ da önemlidir. Anne de baba da çocuğun gelişimini tamamlamasına farklı şekillerde yardımcı olurlar. Anne zamanını bebeğe sabır ve düzen öğretmeye ve göstermeye harcarken; baba risk almayı ve fiziksel güveni öğretir. Anne ve baba kendi aralarında ne yaşarlarsa yaşasınlar birbirlerine karşı hisleri ne olursa olsun, bebeğin gelişim sürecinde babasıyla sürekli bir ilişki içerisinde olmasını sağlamak ve bebeğin hayatına dâhil etmek bebeğin gelişimine çok katkı sağlayacaktır.
Bu dönemde mümkünse çocuğunuzun eski eşinizle sık ve düzenli bir biçimde görüştüğünden emin olun.
Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda sakin ve pozitif tavrınızı koruyun. Çocuğunuzun hayatında süregelen bir değişim olmaması için günlük bir rutin belirleyin ve ona sadık kalın.
Bebeğinizin kişisel alanını koruyun; en sevdiği oyuncak vs.yi diğer ebeveyne giderken yanında götürüp getirmesi gibi. Olası yeme ve uyku bozukluklarını gözlemleyin. Bunlar bebeğinizin stres gösterme biçimidir, gerekli durumlarda uzmanlara danışın.
Çocuğunuzun üzerine düşmeye ve onu rahatlatmaya çalışmaya hazır olun, yaşadığı ani duygusal değişiklikler onun düzenini bozabilir ve bu bozukluğa karşı ebeveynler gösterdikleri ilgi biraz daha arttırarak bebeğin güvenebileceği bir ortamda olduğunu hissetmesini sağlayabilirler. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle mutlu kalın.