Çocuklarımızla Oyun Oynamanın Faydaları
Merhaba sevgili anneler. Bugün çocuklarımızla oyun oynamanın güzelliklerini yazdım. Hepimiz çocuğumuzun ileride iyi bir yere gelmesini isteriz. Peki, bu yönde akıllıca bir destekleme nasıl olmalı? Çocuk özel bir amaçla vakitlice eğitilmeli mi; yoksa tasasızca oyun mu oynamalı? Gönüllerinin çektiğini yapmalarına izin vermek yeterli mi? Günümüzde birçok anne-babanın kafası sorularla dolu. Acaba çocuğumuz gelişimini canlandıracak uyaranlara gündelik yaşamda gerçekten ulaşıyor mu? Yoksa küçük bir çocuğa, okul öncesi çağdakilere, yoğun faaliyetlerinin yanı sıra kardeşlerinin ya da anne-babanın amaçlı uyarılar sunması mı gerekir? Pek çok uzman bu konuda içinizi rahat tutmanızı öneriyor. Küçük yumurcağın gereksinim duyduğu şeyler genellikle çevresinde bulunur. Ama bu hazineleri kendi başına her zaman bulamayabilir. Çoğunlukla sizlerin biraz yol göstermesi gerekir.
Oyun oynamak; çocuklar için yemek yemek ve uyumak gibi doğal bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda çocuğun psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimini de desteklemektedir. Oyun, çocuklara diğer insanlarla nasıl iletişim kuracaklarını öğretir, çocukların problemlerini çözmeye ve içsel çatışmalarını çözümlemeye yardımcı olur. Oyun, yetişkinlerin öğretemeyeceği gerçek hayatın korkulu, cüretkar ve çekingen taleplerini öğrenme yoludur. Oyunlar sayesinde çocuk, diğer insanlarla yaşamayı ve yaratıcı düşünmeyi öğrenir. Oyun ile sağlanan bütün bunlar, çocuğun sağlam bir gelecek oluşturması için önemli temelleri oluşturur.
Yaşınız ne olursa olsun, oyun oynamak için asla yaşınız ileri değildir. Oyun sadece çocuklar için değildir; yetişkinler de oyun oynayabilirler. Anne-babaların işten geldiğinde çocuğuyla oyun oynaması hem aralarındaki bağı kuvvetlendirir, hem de yoğun bir iş gününün ardından stres atmaya birebirdir. Çocuğunuzla beraber gülmek, gevşemek, eğlenmek sizin sağlığınıza da iyi gelecektir. Aynı zamanda, önemsendiğini, ilgilenildiğini hisseden çocuğun kendine olan güveni artar. Çocuk, bu dünyada bir yeri olduğu hissini kazanır. Hep beraber oynayan ailelerin birbirlerine karşı daha işbirlikçi, destekleyici olduğu ve birbirleri ile iletişimi daha güçlü olduğu görülmektedir.
Yapılan araştırmalarda; babasıyla oyun oynayan çocukların, babası oyun oynamayan çocuklara oranla daha geniş bir hayal gücüne ve bilişsel beceriye sahip olduğunu gösteriyor. Annesiyle oyun oynayan çocukların, çocuğuyla oyun oynamaya zaman ayıramayan annelerin çocuklarına göre annesiyle daha sağlam, güvenli bir bağ kurduğu ve daha olumlu gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Ailesiyle beraber oyun oynayan daha büyük çocukların, ailesi oyun oynamayanlara oranla okulla daha olumlu bir bağ kurduğu, ruhsal olarak daha sağlıklı olduğu, arkadaşları ile ilişkilerinin daha güçlü olduğu ve ailevi yakınlıktan daha fazla keyif aldıkları görülmektedir.
Anne babalar çocuklarına serbest, yapılandırılmamış, yaratıcılıklarını yansıtabilecekleri yeterli oyun zamanları sağlamalıdır. Bu serbest zamana aileler de de katılarak çocukları ile oyun oynamalıdır. Fiziksel aktiviteden, yaratıcılıktan yoksun bilgisayar ve televizyon yerine, çocukların aktif oyunlar oynaması sağlanmalıdır. Çocuğun bilgisayar ve televizyona maruz kalma zamanını kısıtlayarak ona yardımcı olunabilir. Yaşına uygun, onların hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyen (bloklar, bebekler gibi) oyuncaklar alınmalıdır. Okulda aktif bir rol alarak çocuğun yeterli serbest oyun zamanı aldığına emin olunabilir.
Oyun oynamak için en önemli şey çocuğun tanıdığı insanların arasında, güvende, sağlam ellerde olduğunu hissetmesi, bu kişilerin ona oyunlarını oynaması için hoş bir ortam ve istediği kadar zaman sağlaması. Telaş, stres oyunu bozar. Oyun oynarken kendinizi tamamen çocuğunuza adayın, onun fikirlerine uyun. Çocuklar oyun oynarken başrolde olmak, oyunu yönlendirmek isterler ve öyle de olması gerekir. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle kalın.