AYSUN ARSLAN AYDİN
aysunarslanaydin@ilksesgazetesi.com
Soğuk havanın bastırdığı şu günlerde son yazımda bebeklerimizi soğuktan nasıl koruyacağımızı yazmıştım. Bugün de yine bebeklerimizi nasıl giydirmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. Basit gibi görünen bu küçük detaylar bebişimizi hastalıklardan bizi de hastanelere koşturmaktan kurtarıyor. Soğuktan korunmak için üst üste giyilen şapkalar, kalın giysilerse çocuklar için her zaman zorlayıcı bir konu. Unutmayın bebek ve çocukları soğuk hava hasta etmez, yanlış kıyafet tercihleri hasta eder, önemli olan vücut ısısını her zaman dengede tutmaktır.
Kış aylarının çocuklarla dışarda uzun gezintiler yapmak için uygun olmadığını vurgulayan büyüklerimizin tam aksine ben bebeklerimizin her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı olduğunu düşünenlerdenim. Tüm eleştirilere ve mahalle baskılarına rağmen soğuk günlerde oğlumu gezmelerden mahrum etmedim. Nitekim doktorlarımız da zaten bunu önerirler. Sürekli kapalı alanlarda tutulan çocuklarda çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Önemli olan soğuk havaya çıkarken çocuğun doğru şekilde giydirilmesidir. Bunun için de kalın tek kat bir giysi yerine, soğan sistemi adını verdiğimiz yöntemle, ince özellikli giysilerin birkaç kat olarak çocuğa giydirilmesi gerekir. Bu şekilde soğuğa karşı daha iyi bir yalıtkanlık sağlanır. Bu yöntemle çocukların vücut ısısını kontrol etmek daha kolay olacak, gerektiğinde giysilerin bir kısmı çıkarılarak vücut ısısının daha fazla artmasının önüne geçilebilecek.
Bebeklerin vücutlarındaki yağ tabakası henüz tam anlamıyla oluşmadığı için vücut sıcaklıklarını dengelemelerinin daha güç olduğunu da unutmayalım. Bebeklerin vücut sıcaklıkları sık sık kontrol edilmeli, genel olarak yetişkinlerin giyiminden 1 kat fazla giyim tercih edilmeli, gerekirse bir battaniye kullanılmalıdır. Bebeğin göğüs ve karın derisinin kontrol edilerek vücut sıcaklığı konusunda en doğru sonuca ulaşılabileceğini de ekleyelim. Sürekli ağlıyorsa, huzursuzsa, el ve ayakları soğuksa, hareketleri az, yorgun ve halsiz görünüyorsa vücut ısısının düştüğünden şüphelenebilirsiniz. Bebeklerde en çok parmak uçları, burun ve yanak dokuları soğuk çarpmasına karşı duyarlıdır. Eğer bu bölümlerde soğuk çarpmasından şüphe edilirse doğrudan bir ısıtıcıya ya da kalorifere yaklaştırmak yerine soğuk bölgeyi teninize değdirmek, ılık hava üflemek faydalı olur, ancak sonuç alınamadıysa hekime başvurmak gerekir. Bugünlük bu kadar. Her şey hayal ettiğiniz gibi olsun Buz gibi kış günlerinde gülümseyen ve gülümsetenleriniz bol olsun