Çocuğunuz İnatlaşarak Sizi Yoruyor mu?


  • Oluşturulma Tarihi : 24.12.2017 07:23
  • Güncelleme Tarihi :
Çocuğunuz İnatlaşarak Sizi Yoruyor mu? yazının resmi

Merhaba sevgili anneler. Bugün size sizden bahsedeceğim. Nasıl mı? Hani çocuklarımız kantarın topuzunu kaçırdığında, Nuh deyip peygamber demeyerek inatlaştığında, kendinizi yorgun bunalmış hissettiğiniz anlar var ya işte tam da o anları ele alacağım. Ve o zamanlarda neler yapabilirizi yazacağım.

Öncelikle çocuklarımız neden hırçınlaşır ve neden inatlaşır. Bu konuyu anlamamız lazım. Çocuklar kişilik yapıları ya da duruma özgü nedenlerle hırçınlaşabilir. Çocuklar engellenme, yaptıkları işin durdurulması, oyuncaklarının ellerinden alınması, kıyafetlerinin giydirilme ya da çıkartılması aşamasında rahatsız oldukları için hırçın olabilir. Ya da yemek yememek için inatlaşabilirler.

Çocuğumuz bir yaşından itibaren kişilik özelliklerini ortaya koyan özellikler sergilemeye başlar. Her çocuk kendine özeldir ve farklı kişilik özellikleri taşır. Kimi çocuk içine kapanık olur, kimisi dışa dönük. Bazıları konuşkan, bazıları daha sessiz ve sakin olurlar. Bu gibi davranışların dışında bazı duygu durumları vardır ki; hırçınlık bir duygu durumudur ve sonuçları davranışlara yansır, dayanılmaz haller alır. Hırçınlık dediğimizde öfke, ısrar etme, inat ve tutturma, saldırgan davranışlar, zarar vericilik, ağlama nöbetleri, her şeye karşı çıkma, uzlaşmaya yanaşmama gibi en hafifinden en uç noktalara kadar pek çok şeyden bahsedebiliriz. Bu bir duygu ve davranış bocalamasıdır. Çok küçük yaşlardaki çocuklarda da görülmektedir. Ancak bilinçli hırçın davranışlar 2-3 yaşlarında ortaya çıkar. Ortaya çıkmasıyla birlikte aileler şaşırır. Ne yapacaklarını bilemezler. İtiraf etmeliyim ki o çıkmazlara bende çok düştüm. Öncelikle bu tür anlık tepkiler hoş görüyle karşılanmalı. Sağlıklı bir aile tutumu olmalı ve eşinizle davranışlarınız birbirinden farklı olmamalıdır.

Çocuğunuz zaman zaman hırçınlaşabilir ama bu davranışını pekiştirmemeli ve çocuğunuza karşı kararlı bir davranış sergilemelisiniz. Hırçınlaşan çocukla inatlaşmayın. Çocuğunuzun dikkatini dağıtacak bir ortam yaratın ve dikkatini dağıtın. Çocuğunuza davranırken size nasıl davranmasını istiyorsanız öyle örnek olun. Zaman zaman hırçınlık yapan çocuğunuza güzel bir şekilde bundan çok rahatsız olduğunuzu ve böyle yaparsa hiçbir istediğinin yapılmayacağını kesin bir dille anlatın. Yaşı kaç olursa olsun çocuğunuzla konuşmalı ve ciddiye alındığını görmesini sağlayın. Sağlıcakla kalın… Mutlu pazarlar.

Çocuğunuz İnatlaşarak Sizi Yoruyor mu?
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin