Çocuğunuza Sık Sık Sarılın


  • Oluşturulma Tarihi : 25.08.2018 07:17
  • Güncelleme Tarihi :
Çocuğunuza Sık Sık Sarılın yazının resmi

Sarılmanın gücü çocuklar için dünyanın ötesindedir. Bu sevgi gösterileri onların büyümesine, özgüven ve güvenlik duygusu geliştirmesine ve dünyanın geri kalanıyla etkileşimlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Sarılmak sağlıklı bir eylemdir ve bu ilaç her gün kullanılmalıdır. Özellikle de küçükler için…
Scientific American dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, yetimhanelerdeki çocuklar için en endişelendirici durum dokunma ve diğer duygusal jestlerden mahrum kalmalarıdır. Çocuklar iyi beslenip bakılsa da, onların daha güvenli bireyler olarak yetişmeleri için beyinlerinde o kıvılcımı başlatacak ve düzgün gelişimi sağlayacak yeterli miktarda etkileşim yoktur.
Çocuğunuza sarılmak, onu övmek ve sevdiğinizi söylemek iyi davranışlar geliştirmesini sağlar. Eğer çocuğunuz olumsuz bir davranış sergilerse, yalnızca davranışını eleştirin, çocuğunuzu değil. Nitekim, birçok ebeveyn bu durumu daha da ilerletip çocuklarını uzun bir zaman zedeleyecek kelimeler sarf ediyorlar.
Günümüz çalışma koşullarında aile bireylerinin birbirlerine vakit ayırmaları oldukça zor. Bu nedenle birçok ebeveyn sadece birkaç sosyal aktivitede çocuklarının yanında olabiliyorlar. Yemekte bir araya gelmek, yaşadıklarını paylaşmaya önemli  bir fırsat tanır. Ayrıca çocuklar haftanın belli günlerinde sosyal aktivitelere anne ve babalarının eşliğinde gidebilirler. Örneğin ben kendi izin günümde önce parka sonra bir arkadaş görüşmesine birlikte giderek vakit geçiririz. Babasının izin gününde oğlumu kreşe göndermemeye dikkat ederim.  Daha fazla vakit geçirmeleri için. Sizlerde çocuğunuzu planlarınıza dahil etmeye çalışın. Ortak zaman hem sizin hem de çocuğunuzun keyif alacağı zaman olmasını göz önünde tutmak gereklidir.
Çocuklarınız herhangi bir zamanda yanınıza gelip konuşmak ya da soru sormak istediğinde onlara zaman ayırın, sabırla dinleyin. Her soruya cevap vermeye çalışın. Çocuklar meraklıdır. Eğer anne baba bu merakı gidermezse başkaları bu işi yapacaktır. Cevaplar ders verir biçimde olmamalı, mümkünse kısa ve somut olmalıdır. Cevabını bilinmeyen soru ile karşılaşıldığında bu cevabı bulmak için gerekli çabanın içine girmek gerekir.
Eğer çocuklarınıza beklentilerinizi anlatır, ilişkinizdeki kuralları açıklarsanız onlar da kendi sorumluluklarının farkına varırlar. Örneğin geç saatte eve gelme, yatağa geç girme gibi. Böylece çocuğunuz dürüst ve açık davranmayı da öğrenecektir. Aile içinde bir problem yaşadığınızda bunu çocuğunuzla konuşup tartışmaya açın. Çocuklarınızla birlikte doğru çözümü bulmayı deneyin. Görüşmenizde çocuğunuzun da katılımcı olmasına izin verin ve en iyi çözümü bulmaya çalışın. Böyle bir görüşmeye katılan çocuğun hem özgüveni gelişir hem de etkin iletişimi öğrenir.
Çocuğunuzun rol modeli olduğunuzu unutmayın. Çocuğunuz sürekli size bakarak hayatta nasıl var olması gerektiğini öğrenir, konuşmalarınız ve davranışlarınızı izleyerek sizi tekrar eder. Çünkü çocuğunuz için en iyi model sizsiniz. Eğer çocuklarınıza saygı, şefkat, dürüstlük, sıcakkanlılık, cömertlik gösterirseniz ve böyle davrandıklarında onları takdir ederseniz, bu davranışları pekiştirirsiniz. Evet sevgili anneler. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle kalın.

Çocuğunuza Sık Sık Sarılın
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin