Çocuklarda Et Tüketimi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.08.2018 09:07
  • Güncelleme Tarihi :
Çocuklarda Et Tüketimi yazının resmi

Merhaba sevgili anneler. Kurban Bayramı’nızı bir kez daha kutlarken köşemde de çocuklarda et tüketimini ele aldım. Artık bebeklikten çıkmış 2-6 yaş arası çocuklarda beslenme bilincinin kazandırılması oldukça önem taşıyor. Bu dönemde gelişen damak tatları tüm yaşantılarını etkileyeceğinden anne-babaların yemek konusunda dikkatli davranmaları ve çocukla inatlaşmamaları gerekiyor.
Çocukların gün içerisinde tüketmesi gereken et miktarı ortalama 100 gr kadar olmalıdır. Bu durum çocuğun yaşına ve kilosuna göre değişebilir. Tavuk, balık ve kırmızı et; dönüşümlü olarak çocuğa sevdiği şekilde verilmelidir. Vitamin kaybı olmaması için etler kızartılmamalıdır. Bu besinler doğru tüketildiğinde çocuğun demir ve protein ihtiyacını karşılar.
Çocukların büyüme geriliğinden kaçınmak için kırmızı et tüketiminin ihmal edilmemesi önemli. Çocuklarımızın fiziki ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutan okul öncesi ve okul çağı, beslenme alışkanlıklarının oluştuğu, eksik ya da yanlış beslenme nedeniyle gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorununa zemin oluşturan bir dönem. Çocukların gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlayabilmeleri için eksiksiz bir beslenme programı uygulamaları gereken bu dönemlerde kırmızı et tüketimi özel bir yere sahip.
İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip. Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 100-125 gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artış gösteriyor. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığında 39-60 gram arasında değişiklik gösteriyor. Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor. Bunun en az yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir.
Uzmanlar, yeteri kadar kırmızı et tüketmeyen çocuklarda sağlık sorunları yaşanabileceği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Biz de bu tür uyarılara sosyal medyadan, televizyonlardan kulak misafiri oluyoruz.
Çocukların yeterli seviyede et tüketmemeleri zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor. Yetersiz et tüketen çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında bünye zayıflığı yer alıyor.
Kırmızı ette vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan takviye yoluyla alınması gereken aminoasitlerin bulunduğunu belirten uzmanlar, kırmızı ette bulunan bu aminoasitlerin çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.
Çocuklarda yetersiz kırmızı et tüketimi nedeniyle ortaya çıkan ya da ileri dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının başında özellikle anemi gelir. Önemli bir noktada çocuk okulda öğrenme güçlüğü çekiyorsa nedeni yetersiz kırmızı et tüketimi olabilir. Uzmanlar, zihinsel gelişimin özellikle bazı besin öğelerinin (örneğin; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler) yetersiz alımıyla ilişkili olduğunu belirtiyor. İyot dışında, belirtilen besin öğeleri ise kırmızı ette uygun bir şekilde, yeterli düzeyde ve organizma tarafından yüksek düzeyde kullanıma elverişli olarak bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve kavrama hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti eksik etmemeli. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle sağlıklı kalın.
 

Çocuklarda Et Tüketimi
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin