Merhaba sevgili anneler. Bugün yine kardeş kıskançlığı konusunda kaldığımız yerden devam edeceğim. En son doğumdan önce neler yapabileceğimizi yazmıştım. Sıra doğum ve sonrasında yapabileceklerimizde. Doğum anı ve sonrası ilk haftalar annenin yanında bir yardımcı olmalı. Bu yardımcı baba, teyze, hala veya arkadaş olabilir. Anne bebekle ilgilenirken, yardımcıda çocukla birebir ilgilenip, dikkatini başka yerlere vererek, çocuğun yeni bir kardeşin varlığına alışmasını kolaylaştırabilir. Doğumdan sonra anne bitkin olacaktır ve bebek bakıma muhtaç olduğu için çocukla ilgilenemeyecektir. Birde lohusalık etkisiyle anne yorgun, bunalmış bir duygu içerisinde olabilir. Bu da çocuğa artık seni sevmiyoruz, seninle ilgilenmiyoruz, sen bizim için daha az önemlisinin mesajını verir. Bu nedenle anne bebeğin bakımını yaparken, baba çocuğa özel ilgi göstermeli ve onu sevdiği yerlere götürmelidir. Babanın zamanı yoksa hala, teyze ya da arkadaş çocuğun ilgisiz kalınmasını önleyebilir. Anne ise bebek uyurken onunla zaman geçirmeli, kucağına almalı, sevmeli, onu ne kadar çok sevdiğini sözlü ve davranışlarıyla göstermelidir.
Kardeş dünyaya geldikten sonra çocuğunuza kardeşine yardım etmesi için fırsatlar yaratmalısınız. Öncelikle bebeğin özelliklerinden bahsedebilirsiniz. Geçmişte onunda böyle bir bebek olduğunu, neler yapabildiğini, neler yapamadığından bahsedin ve ona bebeklik resimlerini gösterin. Küçük bebeklerin bakıma muhtaç olduğunu, konuşamadığını, isteklerini ağlayarak gösterdiğini anlatın. Bakıma muhtaç olduğu için bakımında onun da yardım edebileceğini söyleyin. Örneğin; bebek uyanmış mı bir bakar mısın? gibi onun yapabileceği basit görevler verin. Mendilini getirebilir misin, kardeşine ninni söyler misin, ya da ona masal anlatabilir misin gibi. Sonra bu görevi yaptığı için onu taktir edin ve gurur duymasını sağlayın. Çocuğunuza yalnız olmadığını ve ailenin bir parçası olduğunu hissettirin. Yavaş yavaş kardeş sevgisini aşılayın. Birlikte hayaller kurun. Mesela büyüdüğünde birlikte top oynayacaklarını, parka gideceklerini, resimler yapacaklarını anlatın. Böylece çocuğunuz zamanla bir kardeşin güzel yanlarını anlamaya başlayacak.
Kıskançlığı tetikleyen şakalar yapmayın. Kardeşini senden daha çok seviyorum O senden daha akıllı, beni dinliyor gibi kıskançlığı tetikleyecek şakalar kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kendini ikinci plana itilmiş hisseden çocuğun yanılmadığını gösterir.
Bir de sık düşülen hatalardan biri çocuğunuzu şımartmayın. Anne baba olarak kendinizi yeni bir bebek dünyaya geldiği için kızım/oğlum kendini kötü hissedecek diye üzülmeyin. Bazen çocuğa gösterilmesi gereken ilgi abartılabiliyor. Çocuğun her istediği yapılıyor, hediyelere boğuluyor, disiplin edilemiyor ve hiçbir şeyden mutlu olmayan, doyumsuz bir çocuk olarak büyüyor. Bu şekilde yaklaşarak çocuğa verilen mesaj, sana bir kardeş yaptığımız için çok suçluyuz ve vicdan azabı duyuyoruz bunu dindirmek içinde her istediğini yapabiliriz, oluyor. Bu ince ayarı korumaya dikkat etmelisiniz. Öncelikle kardeş yaptığınız için suçlu değilsiniz. Bu olması gereken doğal bir süreç. Çocuk bunu kabullenmek zorunda. Bazı çocuklar çabuk kabullenir bazı çocuklar zor kabullenir. Fakat anne babanın yaklaşımı ve bebeğin geldi dönem çocuk için hassas bir dönemse bunu kabullenmek daha zorlaşıyor.