Merhaba sevgili anneler. En son yemek seçen çocuklarımız için neler yapabiliriz konusunu ele almıştım. Bugün de meyve sebze yemeyen çocuklarımız için neler yapabilirizi sizinle paylaşacağım.
Çocuğunuzun meyve ve sebze yememesinden şikayetçiyseniz yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzu kandırmamak, onu zorlamamak be bunaltmamak. Çocuğunuzun ağzına tıkıştırarak, başka bir şeyin altına gizleyerek bir porsiyon sebze yedirmek yerine severek tüketeceği bir beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışmalısınız. Mesela bu durumu oyuna çevirebilirsiniz.
Yemek yeme konusunda ve tabi ki sebze meyve yeme yani sağlıklı beslenme konusunda çocuklarımıza öncelikle biz örnek olmalıyız. Söylediklerimizi önce kendimiz uygulamalıyız. Ağırlıklı olarak besleyici sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme tarzını benimsemeliyiz. Böylece çocuklarımız söylediklerimizi değil yaptıklarımızı takip edecektir.
Çocuğumuz ile her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da konuşmalıyız. Basit gözükebilir ancak iletişim çok önemli. Onlarla konuşun ve onlara sebzelerin ve meyvelerin hayatımızda ne kadar önemli bir rolü olduğunu anlatın. Bir de sınırlarımızı belirlemeliyiz. Ama her zaman aşırı kuralcı bir beslenme tarzı çocuklarınızı daha da sıkacaktır. Örneğin çikolatayı yasaklarsanız çocuklarınız çikolataya bağımlı olabilir. O yüzden azar azar her şeyden tatmalarına izin verin.
Çocuklarımızı seçim yaparken dahil edelim. Nasıl mı? Farklı sağlıklı menüler sunun ve çocuklarınıza bunlar arasından seçim yapmasına izin verin. Böylece hem karar verme mekanizmaları gelişecek hem de kendi yemelerini seçmenin haklı gururunu yaşayacaklardır.
Eğer imkanınız varsa kendi meyve sebzelerinizi yetiştirin. Bahçeniz yoksa saksılarda bu duyguyu ve keyfi ona yaşatın. Küçük bir saksıda maydanoz bile yetiştirebilirsiniz. Önemli olan çocuğun buna dahil olması bu zevki tatması. Toprağı hissetmesi. O meyvenin ya da sebzenin nasıl yetiştiğini görmesi. Çünkü maalesef çoğunlukla şehir hayatında yediklerimizle bir bağlantımız yok. Soframızdaki ürünlerin nereden geldiğini düşünmüyoruz bile. Saksıda yetiştireceğiniz maydanoz, fesleğen ya da salatalıklar çocuğunuza yedikleri hakkında paha biçilmez şeyler öğretecektir. Bunu yaşayarak görebilirsiniz.
Lezzetli yemekler yapın. Küçük yaşta çocuklar sağlıklı yiyeceklerin kötü bir lezzeti olduğuna inanırlar. Farkında olmadan bir önyargıları olur. Bu yanlış bilgiyi kırmak için onlara sağlıklı malzemelerle lezzetli menüler hazırlayın. Bu meyveli bir dondurma ya da fındık ve fıstıkla yapacağınız atıştırmalıklar olabilir.
Her şeye salata ekleyebilirsiniz. Mesela köftenin içine ıspanak yaprakları maydanoz gibi kıyılarak konulabilir. Böreğin içine yoğurt veya peynirle birlikte ince kıyılmış pırasa eklenebilir. Yoğurt pişince hafif mayhoş bir peynir tadı verir pırasa da aroma katar, keskin bir lezzet oluşturmadıkları için çocuklar tarafından kolaylıkla tüketilebilir. Kereviz ve brokoli çorbaları sütle yapılarak keskin lezzetleri kırılabilir. Lahana çok ince kıyılıp haşlanır ve spagetti gibi hazırlanıp yoğurtla denenebilir. Kahvaltılarda çökelek veya lor ile birlikte kıyılmış birkaç yaprak ıspanak, pırasa ve maydanoz karıştırılarak hazırlanan harç omletlerde kullanılabilir. Ayrıca çocuklara sebze yedirebilmek için sebzeleri değişik ve eğlenceli bir şekilde sunmak da etkili bir yöntemdir. Renkli sebzelerle çocuğun hoşuna gidecek görseller yaratabilir, kurabiye kalıpları veya farklı kalıplar kullanarak sebzeler ve sebze püreleri hoş bir şekilde sunulabilir. Bu ve benzeri yöntemlerle çocukların sebze yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olunmalıdır. Çocukların yaşları büyüyüp damak zevkleri kişiselleştikçe tercihleri de belirginleşecektir. Unutmayalım çocuklara sebze yeme alışkanlığı kazandırmak için en önemli faktör ailenin rol modeli olarak desteğidir. Sağlıklı gıdalar mutfağa taşınmalı ve ailece paylaşılmalıdır. Böylece çocukların damak tatları gelişir ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanırlar. İyi pazarlar. Mutlu kalın