Tırnak Yemeyi Önleyebilirsiniz


  • Oluşturulma Tarihi : 28.08.2018 07:15
  • Güncelleme Tarihi :
Tırnak Yemeyi Önleyebilirsiniz yazının resmi

Merhaba sevgili anneler.
Bugün sık sık karşılaştığımız tırnak yeme alışkanlığından bahsedeceğim. Tırnak yeme davranışı genellikle üç dört yaşlarında başlar. Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı genellikle ergenlik döneminde sonlanır. Tırnak yeme davranışını genellikle çevreden onay görmeyen, aileleri tarafından desteklenmeyen ya da fazla eleştirilen kaygısı yüksek olan çocuklarda görülmektedir.  Ancak ailede tırnak yiyen birinin olması ya da kreşte tırnak yiyen arkadaşının olması yine çocuğun bu davranışı öğrenmesine sebep olabilmektedir. Örneğin ablası tırnak yiyen bir çocuk bu davranışı taklit yolu ile öğrenerek tırnak yeme davranışını geliştirebilmektedir. Bazen bu davranış, ayak parmaklarını ısırmaya tırnak etlerini kanatana kadar ısırmak şeklinde olabilmektedir. Böyle durumlarda çocuğunuzla biraz daha fazla zaman geçirmenizde, onu çaktırmadan takip etmenizde baya fayda sağlar. Tırnağına yöneldiği zaman dikkatini başka yöne çevirmeniz bir süre sonra o alışkanlığın sönmesini sağlar.

Tırnak yeme davranışı sadece öğrenilmiş bir alışkanlık olabileceği gibi yaşanılan psikolojik sorunlar sebebi ile de ortaya çıkabilmektedir. Aile içerisinde yeterince ilgi ve sevgi görememe, aşırı baskıcı ve otoriter aile yapısı, çocuğun sık sık eleştirilmesi, aile içi şiddet, ebeveynler arasında sorunlar, anne babanın aşırı koruyucu olması, anne- babanın aşırı kaygılı olması gibi birçok psikolojik durum çocuğu tedirgin eden herhangi bir durum ya da onu mutsuz edecek bir olay çocuğun tırnak yeme davranışı geliştirmesine sebep olur.
Gelelim biz anneler bu durumda ne yapabiliriz kısmına. Öncelikle çocuğunuza tırnak yeme davranışının kötü bir davranış olmadığını eğer isterse bu davranışı bırakabileceği, bunun bir tedavisi olduğu, ancak bu davranışı bırakmadığında ilerleyen zamanlarda çok daha zorlanabileceği anlatılmalıdır. Çocuk bu davranışı bırakabileceğine inandığında motivasyonu artacak ve işbirliği konusunda istekli olacaktır. Tabi bu konuşma çocuğun yaşına göre yapılmalıdır. 2-3 yaşındaki çocuğunuzu konuşarak ikna etmek çok da kolay olmayabilir.  Davranışın ilk dönemlerinde çocuğun tırnak yeme davranışının görmezlikten gelinmesi davranışın sönerek yok olmasını sağlayabilir. Mesela 3-4 yaşlarında bu davranışa başladıysa görmezden gelebilirsiniz. Eğer davranış uzun dönem devam ediyorsa, bu davranışın altında yatan çocuğu mutsuz ve tedirgin eden durum öğrenilmeye çalışılmalı ve çözüm getirmelidir. Çocukla iletişim kurulmalı ve onunla zaman geçirilmelidir. Çocuğu azarlamak, eleştirmek, korkutmak öğüt vermek gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. Çocuğa huzursuzluk verecek ortamlardan kaçınılmalıdır. Gece yatmadan önce bir çift hafif eldiven giyilerek çocuğun gece tırnak yememesi sağlanabilir. Korku filmi, ürkütücü hikayeler, korku veren söylemlerden kaçınılmalıdır. Gündüzleri acı oje kullanarak çocuğun tırnağını yememesi gerektiği hatırlatılabilir. Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir. Çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilebilir. Örneğin en çok televizyon izlerken tırnak yiyorsa bu durumda sakız çiğnemesi gibi. Tırnakların derin kesilmesi bazı durumlarda işe yaramaktadır. Tırnağını kesmeye çalışan çocuğunuzu takdir etmeli ve güzel sözlerle teşvik etmelisiniz ki çocuk tırnağının uzamasına tahammül etsin. Ayrıca çocuk kendi tırnakları ile ilgilendiğinde bu davranışı azaltabilmektedir. Örneğin kendi tırnak bakımını kendisi yapabilir, ona ait bir tırnak bakım seti alınabilir. Çocuğa aşırıya kaçmayacak şekilde ödüller verilebilir. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle sağlıklı kalın.

 

Tırnak Yemeyi Önleyebilirsiniz
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin