Yaz Döneminde Sıvı Tüketimi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.07.2018 07:01
  • Güncelleme Tarihi :
Yaz Döneminde Sıvı Tüketimi yazının resmi

Merhaba sevgili anne babalar. Bugün çocuklarımızda sıvı tüketimini ele aldım. Çocuklarda yaz aylarında iştahsızlık görülmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, yemek yeme konusunda çocuklara baskı yapılmamasını tavsiye ediyor. Peki, biz anneler, yetişkinlerin bile sıcakta iştahı azalırken neden çocuklarımıza temmuzun sıcağında yemek yemesi için baskı yapıyoruz. Ya da içten içe üzülüp anneliğimizi sorguluyoruz.
Yaz aylarında görülen iştahsızlığın sıcaklar başta olmak üzere, oyun oynama isteği, su, meşrubat, dondurma ve abur cubur tüketme eğilimi gibi birçok sebebi var. Mesela oğlum sıcaklıklar arttıktan sonra yemek yeme alışkanlığı meyve yemeye dönüştü. Acıktın mı oğlum diye sorduğumda aldığım cevap: Evet anne karpuz istiyorum, üzüm istiyorum şeklinde.
Çocuklar yazın genelde daha fazla oyun oynayıp, eğlenmek isterler. Bu dönemde, bol miktarda meşrubat ve dondurma tüketimi dikkat çeker. Yaz aylarında gelişen ve boy atan çocuklar da ailelerde, az yedikleri için zayıfladığı izlenimini doğurur. Oysa bu gayet normaldir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı çocuk şişman ya da toplu olan çocuk değildir. Çocuklarımıza bu dönemde yemek baskısı yapılmaması gerekir. Onların acıktıklarına biz değil kendileri karar vermeli. Karnı acıktığında gelip kendileri yemek isteyecektir zaten. Dikkat edilmesi gereken nokta, abur cubur tüketiminin kontrol edilmesidir. Bunun dışında yemek konusunda fazla yoğunlaşmamalı.
Yemek konusunda anneleri peşlerinden koşturan çocukların, bunu bir alışkanlık haline getirebileceğini de unutmamalıyız. Çocukta yemek yemeye karşı bir bıkkınlık oluşturulmamalıyız. Israrcı tutumumuz çocukta ‘nasıl olsa annem beni bulur ve yemek yedirir' duygusuna sokarak sorumluluk duygusundan uzaklaştırır. Buna da izin verilmemeli. Kendi iradesiyle karar almasını sağlamalıyız.
Yaz aylarında en fazla dikkat etmemiz gereken konu yeterli sıvı tüketimi. Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı, yaşı, cinsiyeti, hava durumu ve ne kadar fiziksel aktivitede bulunduğu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Fakat genel olarak günde 6-8 bardak sıvı tüketimi hedeflenmelidir. Yaşça daha küçük çocuklar daha küçük porsiyonlarda (120-150ml), daha büyük çocuklar ise 250-300 ml’lik kaplarda sıvı alımı gerçekleştirmelidir. Eğer çocuğunuz sıvı tüketiminde de isteksizse alternatifler oluşturmalıyız. Yazın evde hazırladığımız doğal limonatalar bu konuda kurtarıcımız olabilir. Aksi takdirde az sıvı tüketimi çeşitli sorunlara yol açabilir.
Çocuklar biz anne ve balarını örnek alırlar. Bu nedenle yeterli su tüketmeleri için anne- babaların günlük su tüketimi konusunda çocuklarına örnek olmaları gerekiyor. Dolayısıyla çocuğunuzun yanında sık sık su için ve suyun sağlığımız için ne denli önemli olduğunu sık sık tekrarlayın.
Suyun yeterli alınıp alınmadığının en iyi göstergelerinden biri idrar sıklığı ve rengidir. İdrar rengi açık- soluk sarı değil de koyu renkli ve az miktardaysa sıvı alımı yeterli gitmediğinin göstergesidir. Spor veya egzersiz yapan çocukların egzersizden sonraki ilk bir saat içinde idrara çıkıyor olmaları, egzersiz sırasında yeterli miktarda sıvı aldıklarının önemli işaretlerinden biridir.
Çocuğunuzun yeterli su tüketip tüketmediğini anlamanın en pratik yolu, tuvalete gitme sıklığını takip etmek. Eğer çocuğunuz 2 saatte bir tuvalete gidiyorsa, idrarın yoğunluğu normalse, bu çocuğunuzun vücudunda yeterli su olduğu anlamına gelir. Hava sıcaklıklarının yüksek gittiği bu aylarda çocuklarınızın su tüketimine özen gösterin, idrar rengi ve sayısını takip etmeye çalışın. En önemlisi de çocuklarınıza su alışkanlığını kazandırın, su için iyi örnek olun, suyun önemini anlatıp su içmelerine destek olun. Şimdilik bu kadar. Sevgiyle sağlıklı kalın.

Yaz Döneminde Sıvı Tüketimi
Aysun Arslan Aydin
Yazarımız Kim ?

Aysun Arslan Aydin