2

12.Yaşımız, Aşurâ Bereketli Olsun


  • Oluşturulma Tarihi : 19.08.2021 07:01
  • Güncelleme Tarihi :

Nice Yıllara Başarıyla İLKSES

Bir yıldır kadrosunda bulunduğum, haberlerle birlikte bizleri evinize, işyerinize konuk eden İLKSES gazetemiz 12. yaşına bastı. Yeni yaşımız kutlu, uğurlu, başarılı, verimli olsun; birlik ve beraberliğimizi pekiştirsin, İzmir’i kaynaştırsın…

12 yıl boyunca objektif anlayışla İzmir ve Ege sorunlarını gündeme getiren gazetemiz, sorunların çözümlenmesine katkıda bulunarak, sessizlerin İLKSES’i oldu. Salt İzmir değil, Mardin’in de sorunlarına eğildi. Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana tüm çabalara rağmen hep engellenen MAÜ Tıp Fakültesi’nin kurulması için, gazetemizin sahibi Halil Arslan yayınlarla, tarihî belgelerle, ilgilileri ve katkıda bulunacakları bir araya getirerek, MKYK üyesi Orhan Miroğlu aracılığıyla sorunu Cumhurbaşkanı’na sunarak çözdü.

12 yıllık süreçte İLKSES, haberleri ve köşe yazılarıyla İzmir basınının özgün ve düzeyli bir kurumu olma konusunda kendini kanıtladı. Değeri şimdi anlaşıldığı gibi, ilerde arşivlere giren araştırmacılar için de bir başvuru kaynağı oldu. İzmir ve bölge basını ile kurduğu dayanışmayla, yerel gazetelerin hemen hepsinin İLKSES tesislerinde basılmasını sağladı.

Bir yıldan beri ben de İLKSES’in bu önemli yolculuğuna köşe yazılarımla katkıda bulundum. Güzel İzmir’in geçmişiyle ilgili paylaşımlarımız olacak.

İzmir’imizi ve sorunlarına sahip çıkan, haber ve yazılarıyla kültürümüze önemli katkılarda bulunan, İLKSES’in kurucusu değerli gazeteci Halil Arslan’a, ailesine, Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek’e, gazetenin mutfağında çalışan kadroya, yazarlara başarılarının daim olmasını dilerim. Geçen yıl Aşurâ gününde yazmaya başladım, yıldönümü yine Aşurâ gününe denk geldi… Tahılların türküsü, acıların bal eylendiği Aşurâ’nın bereketi gazetemize, hanenize, işinize ve İzmir’imize yağsın değerli okurlar…

AŞURÂ’DA ACIYI BAL EYLEMEK

Aşurâ; tahılların türküsü, bereketin, paylaşımın, birliğin simgesi... Birbirinden farklı 7-41 çeşit ürünle ortaya çıkan aşurânnın başlangıcı Tufan’a dayandırılsa da, bu tatlı aş M.Ö. 3500 yıllarında, Sümer ve Akad’larda Tahıl Tanrıçası Aşnan adına hazırlanıp, dağıtılırdı. Aşnan, Asur-Babil Devletleri arasındaki ittifak dönemini de simgeleyen bir yiyecek olup; daha sonra kurulan diğer medeniyetlerde de karşımıza çıkar. İslâm Medeniyeti’nde peygamberimizin geçmişteki;

-Hz.Adem’in tövbesinin kabulü.

-Hz.Nuh tufandan kurtulunca ilk aşurâyı kardı.

-Hz.İbrahim’in Nemrut’un ateşinden kurtulması.

-Hz.Musa’ya Tevrat’ın indirilmesi.

-Hz.Yakup’un gözlerinin açılması.

-Hz.İdris’in semaya kaldırılması.

-Hz.Eyüp’ün belâlardan kurtarılması.

-Hz.Yunus’un balığın karnından çıkarılması.

-Hz.Musa’nın, denizde Firavun’dan kurtulması.

-Hz.Davud’a mağrifet olunması.

-Hz.Süleyman’a mülk ve saltanat verilmesi.

-Hz.İsa’nın göğe çekilmesi.

-Hz.Muhammed’in tüm günahlarının affedilmesi.

-Hz.Muhammed’in Hicrette Kuba’ya varması.

*Mahşer’in bu günde kurulacağı,

İnancı ve önemli olayların kutlandığı 10 Muharrem’de pişirip dağıttığı tatlı herkesçe sevilir, tahılların türküsü niyetiyle yenirdi. Daha sonra sevgili torunu Hz.Hüseyin ve 70 yoldaşının, Kerbelâ(H.10 Muharrem 61/M.10 Ekim 680)’da Muaviye oğlu Yezid tarafından şehid edilmelerinin acısını dindirmek, ruhlarını şad etmek için Aşurâ adıyla dağıtılmaya başlandı. Orta Doğuda acıyı bal eylemenin tatlı çörekle gelenekselleştiği bu ritüel, ikram edilenlere, “Ben acı içindeyim, sizin ağzınız tatlansın, acı kaynağımın ruhu şad olsun” niyetiyle veriliyor.

Birlik ve beraberliğin tatlı aşı aşurenin bu yıl her zamankinden daha çok manevî görevini yapması dileğiyle, biz de bir ay boyunca karıp; askerî harekât, yangın, sel felâketlerinde kaybettiğimiz tüm şehitlerimiz ve Hz.Hüseyin ile Kerbelâ şehitlerinin ruhunu şad edelim.. Allah ülkemizi afâttan korusun!

*Malzeme:-3 bardak aşurelik (yarma) buğday

-8 litre Su-1 kahve fincanı pirinç

-4 bardak şeker-1 bardak kuru üzüm

-Doğranmış 1 elma/6 kaysı-2 damla sakızı

-1 bardak nohut/1 bardak fasulye (haşlanmış)

-1kaşık bal/pekmez-1 portakal kabuğu rendesi

-1 bardak kavrulmuş susam-1 kaşık gülsuyu

-1kaşık yağ-Vanilya

-Üzerine: Ceviz-fındık kırığı, file badem, çam fıstığı,

nar, toz tarçın, kavrulmuş çörekotu-susam

*Pişirilmesi: Akşamdan ıslatılan buğdayın üzerine kaynak suyu eklenip, ateşe konur. Başka kaplarda nohut, fasulye haşlanır. Malzemeler sıraya göre eklenir. Sık karıştırıp, kıvama girince 1 çubuk tarçın, 4 karanfilin kaynatılmış suyu eklenir, kaselere konarak üzeri süslenir. Allah kabul eylesin, bereketi ülkemize yağsın…

12.Yaşımız, Aşurâ Bereketli Olsun
Ayten Başabaş Dirier
Yazarımız Kim ?

Ayten Başabaş Dirier