2

Marifet, İltifata Tabidir…


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2021 08:07
  • Güncelleme Tarihi :

İnsanların toplum yararına yaptıkları işleri takdir edip, emeklerinin karşılığını vermek, onurlandırmak daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar ve başarıyı sürdürür. Bu devamlılık kültür ve medeniyetin gelişmesine ve sürekli zinde kalmasına yol açar. Milletin birliği ve dirliği, onu meydana getiren benzeş ve farklı toplulukları, millet şuuru etrafında kenetleyen kültür, köklerin yaşatılması ve yeşertilmesine bağlıdır. Kültür kökleri şunlardan oluşur:

1-Dil ve Edebiyat

2- Din ve İnanç

3. Millî Değerler, Gelenekler, Görenekler

4. Tarih Şuuru

5. Güzel Sanatlar

Bu kökler de dallanarak millet ağacını yeşertir. Millet ağacını yeşertmeye çalışanlar, hayat boyu emek harcayıp birliğe katkıda bulunmuş; milleti, devleti, vatanı sevdirmek için Tarih boyunca eserler vermişlerdir. Maddî-manevî her alanda emek harcayan, güzellikler yaratmada becerikli olan bu insanların ödüllendirilmesi için Atalar şu veciz sözü kullanmışlardır: “Marifet, iltifata tabidir; müşterisiz mal zayidir.” Özce “Beceri övgüye bağlıdır, işe yaramayan mal kayıptır.” diyen Atalarımız, bir beceriyi ona zaman ayırarak, çaba harcayıp alın teri dökerek geliştirirsen, ondan övgü bekleyebilirsin. Bu deyimde emeğin, “sanatın toplum için” yararlı olması vurgulanmış. Ama ürettiğin ürünü kimse almıyorsa, övmüyorsa boşuna çalışmışsın demek istemiş. Sırf kendi zevki için kimseye yararı olmayan eser üretenler, sadece “sanatı sanat için” kullanmış olur.

Geçen hafta İzmir’deki iki etkinlik bu veciz sözü hatırlattı.

I-İLKSES MUHABİRLERİ 5 ÖDÜL ALDI

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması’nda 2020 yılının ödüllerini kazananlar belli oldu. Salgını nedeniyle gecikmeli toplanan İhtisas Jürileri, 2020 yılının en başarılı çalışmalarını, Gazetecilik ve Gazetecilik Teşvik alanlarında değerlendirdi. Gazetecilik Yarışması’nda toplam 71 eserin yarıştığı 9 kategoride 10 eser ödüle layık görüldü. Gazetecilik Teşvik Yarışması’nda ise 73 eserin içinden 7 kategoride 7 eser ödül aldı. Beş ödül alan İLKSES gazetesini kutlar, gelecekte de aynı başarılı performansı göstermelerini dilerim.

*Haber kategorisi: Sultan Gümüş – İLKSES Gazetesi (10 Bin Yıllık Fay Hattı Üzerine TOKİ ve Yardım Alabilmek İçin Kartondan Kimlik Yaptı)

*Röportaj / söyleşi kategorisi: Sultan Gümüş – İLKSES Gazetesi (Jeoloji’nin Geleceği Karanlık, Bölüm Var Öğrenci Yok)

*Sayfa düzeni kategorisi: Murat Özkara – İLKSES Gazetesi (Umut Hep Var)

*Güncel yazılar kategorisi: Hüseyin Demir – İLKSES Gazetesi (Protest Spor, Lebron ve Jordan)

*Spor haberi kategorisi: Yusuf Çağırtekin – İLKSES Gazetesi (Bucaspor’un Borçlu Listesine Ulaştık)

II- GÖNÜL SULTANLARI DEĞERLERİ YAŞATTI

Mardin Alıçlılar Derneği&Anıttepe Yardımlaşma Derneği ile İzmir Sarı Zeybek Kültür Sanat Derneği işbirliğinde, 20 ağustos gecesi kardeşlik duygusu ve insanlık sevgisi, barış, birlik duygularını pekiştirmek amacıyla, farklı kültür, siyasi görüş ve hayata farklı bakan dostların sahnelediği GÖNÜL SULTANLARI oyunu büyük ilgi topladı. Değerlerimiz Yunus Emre, Molla Kasım, Mevlâna, Ahî Evran, Hacı Bektaş-ı Veli’nin canlandırıldığı oyunda görev alan İmranlı semah ekibi& Hasan Muçay ve ekibi; Alp Öner, Korkut Alp, Mustafa Zorlular, Kamuran Bekşan, Güzin Kulinca, Beşir Tunç, İbrahim Kılınç, Talat Yavaş, Uğur Karan, Hikmet Durmuş, Mehmet Ali Karagöz, Yüksel Kurtul, sahnenin sultanı Aylâ Taşdelen, ekibe özel destek veren Kayseri Vali Yrd.M.Sadık Tunç’a teşekkür eder, başarılar dileriz.

Marifet, İltifata Tabidir…
Ayten Başabaş Dirier
Yazarımız Kim ?

Ayten Başabaş Dirier