2

Millî Egemenlik ve TBMM’nin Açılmasının Önemi -2


  • Oluşturulma Tarihi : 25.04.2021 08:29
  • Güncelleme Tarihi :

23 Nisan İlk Çocuk Bayramı

Büyük Millet Meclisi’mizin toplandığı 23 Nisan günü, ulusumuzun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Ulusal Egemenlik Bayramı’mızdır. 23 Nisan, dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır.

Atatürk çocuklara çok değer verir, “Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir” diyerek, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan’da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılarak, önemleri hatırlatılır.

1924’te “Millî Hakimiyet Bayramı” olarak başlayan kutlamalar, 1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumunun gelenekselleştirdiği “Çocuk Haftası”nın (23 Nisan – 1 Mayıs) başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlaması sebebiyle “Millî Hâkimiyet Bayramı “ ile “Çocuk Bayramı” aynı gün kutlanmaya başlamıştır. 27 Mayıs 1935’te bu gün, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanılmaya başlanmıştır. 1979’un, UNESCO tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası nitelik kazanmıştır. 1979’dan bu yana her yıl 23 Nisan’da TRT tarafından geleneksel olarak 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenmektedir. Bir hafta süren etkinliklere 8 – 12 yaş arası dünya çocukları davet edilmektedir. Geleceğin çocukların elinde olduğunu düşünen Atatürk, 1924’te ilk Meclis’in açılış tarihi olan ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve daha sonra bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. 1979’dan bu yana her yıl 23 Nisan’da TRT tarafından geleneksel olarak “23 Nisan Çocuk Şenliği” düzenlenmektedir. Bir hafta süren etkinliklere 8 – 12 yaş arası dünya çocukları davet edilerek, gönüllü ailelerin yanında konuk edilmektedir. Böylece küçük yaşta çocukların yüreklerinde sevgi, dostluk tohumları ekilerek, ilerde Dünya barışına katkıda bulunmaları sağlanmaktadır.

ATATÜRK DİYOR Kİ!

*Kuvvet birdir ve o milletindir.

*Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.

*Korku üzerine egemenlik kurulamaz.

*Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.

*Ulusal egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yok olur.

*Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir. Yeni Türkiye Devleti’nin ruhu millî egemenliktir.

Millî Egemenlik ve TBMM’nin Açılmasının Önemi -2
Ayten Başabaş Dirier
Yazarımız Kim ?

Ayten Başabaş Dirier