Sayfa Yükleniyor...
Onu TV ve basında izlemiş, Asena ruhuna yakından tanıyınca tanık olmuştum. Gerek albenisi gerek heyecanlı, içten, kucaklayıcı konuşmasıyla girdiği her ortamda Türk rüzgârı estiriyordu.
18 Nisan’da İzmir’deki Azerbaycan iftarında içten sohbet etmiş, Sacide Ayaz İlk-Orta Okul Müdürü öğrencim Nazan Tunay ile bizi Azerbaycan’a davet etmişti.
Yıllar boyunca Türk kültürünün ve mirasının korunması ve tanıtılması için büyük bir özveriyle çalışmış, insan hakları alanındaki katkılarıyla da saygı görmüş değerli bir şahsiyetti. Bilgeliği ve vizyonu, Türk milleti içinde kültürel bağları güçlendirerek, millî ruhun gelişmesine büyük katkı sağladı.
Bu acı kayıp sadece ailesi ve yakınlarını sarsmakla kalmadı, aynı zamanda Türk milleti için de derin bir üzüntü kaynağı oldu.
Anısını yaşatmak ve yükselttiği bayrağı daha da ileriye taşımak hepimizin görevi olmalıdır.
Ganire Paşeyeva’nın ailesine, yakınlarına ve bütün Türk milletine başsağlığı dilerim.
Allah rahmet eylesin, kabri nur, mekânı cennet olsun... Adı gönüllerde ve Türk tarihinde yaşayacak...
HAYATI
Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975 tarihinde Azerbaycan’ın Tovuz Rayonu’ndaki Düz Kırıklı kentinde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğreniminin ardından Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümü’nü ve Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında ANS televizyonunda muhabir olarak çalışmaya başladı ve burada çok çeşitli görevlerde bulundu. 2005 yılında Haydar Aliyev Vakfı’nın halkla ilişkiler bölüm başkanı oldu.
6 Kasım 2005 günü yapılan genel seçimlere bağımsız aday olarak katıldı ve Tovuz milletvekili olarak Azerbaycan Millî Meclisi’ne girdi. Millî Meclis’teki Uluslararası ve Parlamentolar Arası İlişkiler Daimi Komisyonu’nun üyesi olan Ganire Paşayeva, aynı zamanda Azerbaycan-Gürcistan Parlamentolar Arası Çalışma Grubu’nun başkanı ve Azerbaycan-Türkiye, Azerbaycan-Hindistan ve Azerbaycan-Japonya Parlamentolar Arası Çalışma gruplarının üyesiydi. Ganire Paşayeva, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nde Azerbaycan Cumhuriyeti’ni temsil eden kurulun da üyesiydi.
Türkiye’nin Avrupa Parlamentosunda bulunmadığı dönemde, “Ben de Türküm” diyerek haklarımızı savundu.
Bekâr olan Ganire Paşayeva, Türkiye Türkçesi’nin yanı sıra Rusça ve İngilizce biliyordu. 24 Eylül’de gece yarısı tansiyonu 4’e düşünce kaldırıldığı yoğun bakımdan çıkamadı. 28 Eylül gece vakti Rabbine kavuştu. Uğruna didinip durduğu Karabağ’ın tam kurtuluşunu göremeden ebediyete göçmesi Türk Dünyasının yüreğini kavurdu. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.