2

İşçinin Bayramı


  • Oluşturulma Tarihi : 29.04.2024 09:06
  • Güncelleme Tarihi : 29.04.2024 09:06

Çocuk bayramını geride bırakırken önümüzdeki günlerde çalışanın bayramı 1 Mayıs’a bu yazımda yer vermek istedim. İşçi bayramı; çalışanın, emekçinin dayanışma günüdür. 1 Mayıs, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmileştirildi. Çalışanlar meydanlara çıkıp birlik, beraberlik içinde haklarını savunuyorlar.

Ülkemizde emek ve dayanışma adıyla 2008 yılından bugüne resmi bayram olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs, 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak da adlandırılmaktadır. 1 Mayıs’ın kökeni 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’daki işçilerin günde 12 saat, haftada ise 6 günlük çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları büyük bir gösteriye dayanmaktadır.1 Mayıs işçilerin değil aynı zamanda emekçilerinde bayramı olup ülkemizde de “Emek ve Dayanışma Günü” olarak geçmektedir. Ama sizce de emekçiler emeğinin karşılığını alabiliyor mu?

Bayram diyoruz, resmileşti diyoruz ama değişen bir şey olmadı. Yine işçi, bayramında bile çalışıyor. Bayram diyoruz, resmileşti diyoruz ama değişen bir şey olmadı. Yine işçi, bayramında bile çalışıyor. Fabrikalarda, ofislerde, tarlalarda, sokaklarda, her yerde çalışan emekçiler, dinlenme ve kutlama zamanı yerine çalışarak mücadele veriyorlar.

Artık bugün bayram değil, çalışanların aralıksız çalışıp kutlama yapmalarına engel konulan bir gün. Hiçbir çalışan haklarını ne savunabiliyor ne de istedikleri maaşları alabiliyor. Sözde 1 Mayıs emeğin ve işçinin günü ama artık öyle bir duruma geldik ki günün anlamı olmaktan çıktı ezilenlerin günü olmaya doğru yol alıyor.

İşçilerin artık ne ceplerine giren paranın değeri var ne de can sağlıklarının…

O kadar şirketlere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veriliyor hatta artık zorunlu eğitim olmuşken işverenler çalışanlarını düşünmüyor. En basitinden cam silen bir işçiyi düşünelim. Herkes görmüştür gökdelenlerin camlarını silen işçileri, hangisinin can sağlığı güvende? Bu devirde işçi evini geçindirebilmek için sağlıklarını hiçe sayıp ek işlere gidiyor ama yine de haklarını alamıyor ve geçinemiyor.

Artık bugünün adını yaşatıp dayanışma içerisinde çalışanların ve emekçilerin haklarını savunalım. Hiçbir işçi ezilmesin, işverenler çalışanlarını yoldan geçen bir insan gibi görmeyip yaptıkları işlere değer versin! Eğer bunları yapabilirsek işçiler daha huzurlu ve mutlu bir şekilde işlerini yaparlar. Mutlu çalışanların olduğu yerden güzel işler çıkar.

İşçinin Bayramı
Begüm Çatık
Yazarımız Kim ?

Begüm Çatık