2

Çaldıran Savaşı


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2018 06:54
  • Güncelleme Tarihi :

1502 yılında kurulmuş olan Safevi Devleti, Şah İsmail’in liderliği ile birlikte günden güne büyümüş ve Anadolu’ya sokmuş olduğu adamları sayesinde Osmanlı Devleti için bir tehdit unsuru olmaya başlamıştır. Safevi Devleti’nin tahrikleri ile Anadolu’da çeşitli isyanlar çıkmış ve neticesinde Osmanlı Devleti’nde önemli iç karışıklıklar yaşanmıştır.
Yavuz Sultan Selim tahta çıkmasıyla birlikte Safevi Devleti’nin tehditlerini ortadan kaldırmak için harekete geçmiştir. Savaş hazırlıklarına başlamadan önce yapılması gereken en önemli iş Şeyhül İslam’dan fetva almaktı. İki ülke de Müslüman olduğundan, fetva alabilmek kolay bir iş değildi. Yavuz Sultan Selim bu durum karşısında etkili bir konuşma yaparak Safevi Devleti üzerine sefer yapılmasının devletin bekası adına önemli olduğunu belirtmiş ve Şeyhül İslam’dan fetvayı almıştır.
Bursa’da toplanan ordu uzun yolculuktan sonra Sivas’a gelmiştir. Sivas’ta 140 bin asker toplanmıştır. Ancak 40 bin kadar asker burada bırakılmış ve 100 bin askerle yola devam edilmiştir. 40 bin asker Dulkadiroğlu Beyliği ve Memlük tehlikesine karşı bırakılmıştır.
Ordu ilerlerken Şah İsmail’in ordusunun Çaldıran Ovası’nda olduğu öğrenildi. Çaldıran’a doğru ilerleyen Osmanlı ordusu 22 Ağustos tarihinde Çaldıran’a ulaştı. 23 Ağustos sabahında yoğun bir topçu ateşiyle savaş başlamıştır. Savaş sürerken Safevi Ordusu’nun sol kolu dağılmaya başlamıştır. Bu esnada Şah İsmail’in yaralanması ve kaçmaya başlaması, Safevi Ordusu’nun da dağılmasına sebep olmuştur ve savaşın başladığı gün, akşam üstü sularında Osmanlı Ordusu kesin bir zafer kazanmıştır. Bu zaferle, Safevi Devleti’nin Anadolu’daki etkinlikleri yok edilmiştir ve Safevi Devleti büyük bir yara almıştır.

Çaldıran Savaşı
Cem Yavuz
Yazarımız Kim ?

Cem Yavuz