Sayfa Yükleniyor...
1243 yılında Kösedağ Savaşını Selçuklular kaybedince, Anadoluda Moğollar hüküm sürmeye başlamıştı. Anadolu bu dönemde oldukça karışık bir durumdaydı. Selçuklular hala buradaydı ancak Moğollara bağımlı halde varlıklarını sürdürmekteydiler. Haçlı Seferleri esnasında haçlılara karşı büyük zaferler elde etmiş olan Türkmenler kendi güçlerinin farkındaydılar. Türkmenler genel olarak Bizans Devletinin sınırlarına yakın uçlarda yaşamaktaydılar.
Kayı Boyu Ertuğrul Gazi önderliğinde Söğüte kadar gelmişlerdi. Kayı Boyu yıllardır Selçuklulara önemli hizmetler sunmuş ve savaşlarda Selçuklulara yardım etmiş önemli bir Türk boyuydu. Kayı Boyu Anadolu sınırlarına ilk girdiğinde Selçukluların başında Aleaddin Keykubat bulunmaktaydı. Selçukluların Bizans ile yaptığı savaşlar esnasında Selçuklular safında yer almışlardı.
1288 yılında Ertuğrul Gazinin ölümünden sonra boyun başına Osman Bey geçmiştir. Osman Beyin yanında yer alan ona rehberlik eden kişi ise amcası Dündardır. Osman Bey ilk önemli başarısını yine bu tarihte elde etmiştir. 1288 yılında Karacahisar Kalesini fethetmiştir ve uç beyliğine terfi etmiştir. Osman Bey 1288 1299 yılları arasında Söğüt, Domaniç ve Karacahisara sahip durumdadır.
Osman Beyin önemli özelliklerinden bir tanesi de insan ilişkilerinin iyi olmasıdır. Çevresindeki beylerle ilişkileri ve halkla olan ilişkileri iyidir. Bu sebeple çoğu kez destek görmüştür.
Osman Bey 1299 yılında Bileciki fethedince, kendisine başkent Konyadan sancak gönderilmiştir ve Sancak beyi olmuştur. Bu Osman Beyin Anadoludaki ününü arttıran oldukça önemli bir gelişmedir. Bu zafer ve unvanla birlikte Moğol baskısından kaçan Türk boyları Osman Beye bağlanmıştır ve Osman Beyin gücü katlanarak artmaya devam etmiştir. Dönemin Bizanslı tarihçisi Pakimeres Osman Beyi şu sözlerle anlatmıştır; Osman Bey dört bir taraftan kendisine insan çekiyor hatta Bizans tekfurlarını (valilerini) bile
Osman Beyin yükselmesini sağlayan bir önemli gelişmede Moğol akınlarına uğramamalarıdır. Zira arada Germiyanoğulları bir duvar görevi görmektedir.
Osman Bey İzniki kuşatmıştır. Osman Beyin bu kadar güçlenmesi Bizans İmparatorluğunda büyük bir korkuya sebep olmuştur. Bu korku Bizansın bir ordu hazırlamasına sebep olmuştur ve İznik kuşatmasını kaldırmak üzere Bizans ordusu Osman Beyin üzerine yürümüştür. Ancak Bizansın bu yürüyüşü büyük bir bozgunla sonuçlanmış ve Osman Beyin gücüne güç katmıştır. 1302 tarihinde neticelenen bu savaş kimileri tarafından Osmanlı Devletinin gerçek kuruluş tarihi olarak da lanse edilmektedir. Ancak genel kanı 1299 yılıdır.