Sayfa Yükleniyor...
Merhaba İLKSES okuyucuları. Tarih gezintimize bu hafta Ridaniye Savaşı ile devam edeceğiz. 1516 yılında Memlük Sultanlığı’na karşı Mercidabık’ta önemli bir zafer elde eden Osmanlı Devleti gözünü Mısır’a dikmişti. Mısır hem zenginliği ile öne çıkan bir yerleşim yeri hem de halifeliğin merkezi olma açısından büyük önem taşımaktaydı.
21 Aralık 1516’da Memlükleri tekrardan yenen Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu Kudüs’ü de teslim almıştı. Bu sırada Memlük Sultanlığı’nın başına Tomanbay geçmiş ve o da Osmanlı Devleti’ne karşı düşmanca bir tutum izlemeyi sürdürmüştür. Osmanlı Devleti’ne tabii olmayı kesinlikle reddetmiştir hatta barış elçilerini dahi öldürtmüştür. Memlükler saldırıya oldukça iyi hazırlanmışlardı. Hem karadan hem de denizden sağlam bir savunma hattı kurmuşlardır. Ancak Osmanlı Devleti Sina Çölünü geçerek daha farklı bir yönden saldıracaklar ve Memlükler hazırlıksız yakalanacaklardır.
Sina Çölü’nü geçerken Osmanlı Ordusu son derece zor anlar yaşasa da 13 gün sonunda çölü geçmeyi başarabilmiş ve Memlüklerle karşı karşıya gelmişlerdir. Savaşın gidişatı Osmanlı lehine sürerken Tomanbay komutasındaki bir askeri birlik Osmanlı çadırlarına baskın düzenlemiştir. Oldukça tehlikeli bir durum yaşatan bu baskın Osmanlı veziri azamı Sinan Paşa’nın öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. Asıl planları Yavuz Sultan Selim olsa da bu hedefe ulaşamamışlardır.
Savaşı Osmanlı ordusu kazanınca Tomanbay ve birlikleri geri çekilmişlerdir. Zafer kayıtlara 22 Ocak 1517 tarihli olarak geçse de aslında Mısır’ın zaptı daha uzun sürmüştür. Özellikle Kahire’nin düşmesi birkaç ayı bulmuştur. Tomanbay’ın emri ile sokaklarda gerilla usulü saldıran Memlükler Osmanlı Ordusu’nu uzun süre oyalamayı başarmışlardır. Ancak bu çabalar yetersiz kalmış ve bu gerillalar dağıtılarak Tomanbay ile birlikte etkisiz hale getirilmişlerdir. Yakalanan Tomanbay 13 Nisan 1517 tarihinde idam edilmiştir.
Bu zaferin Osmanlı Devleti’ne büyük katkıları olmuştur. Mısır’ın tüm zenginliğini elde eden Osmanlılar, ayrıca Mısır gibi oldukça stratejik bir bölgeyi de ele geçirmişlerdir. Bu zaferden sonra halifelik unvanı da Yavuz Sultan Selim’in olmuştur.