Sayfa Yükleniyor...
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle sizlere, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini tarihini anlatacağım. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan itibaren Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük devrimlere imza atmıştır. Bu devrimler arasında en önemlilerden bir tanesi kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesidir. Çoğu Avrupa ülkesinden daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Türkiye, bu konuda öncü ülkelerden birisi konumundadır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi hiç şüphesiz, demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır.
5 Aralık 1934 yılına dayanan bu kanun, aslında daha önceki yıllarda temeli atılmıştır. 1930 yılından itibaren belediyelerde ve ihtiyar heyetlerinde kadınlar oy kullanmaya başlamışlardır. Milletvekilliği düzeyinde seçme ve seçilme hakkı ise, 1934 yılında gerçekleşmiştir.
Kadınlar, 1923 yılından itibaren seçme ve seçilme hakkı talebini iletmeye başlamışlardır. Hatta cumhuriyet kurulduktan sonra Kadınlar Halk Fırkası adında bir parti kurulmak istenmiş, ancak yürürlükte yer alan kanun nedeniyle, bu oluşum bir derneğe dönüştürülmüştür.
Kadınların girmiş olduğu ilk seçim 1930 yılındaki belediye seçimleri olmuştur. Bu seçimlerde Artvin’de seçim kazanan Sadiye Hanım, ilk kadın belediye başkanı olarak tarihe geçmiştir. 1933’te ise ilk kadın muhtar Aydın’da Gül Esin olmuştur. Kadınların katılmış olduğu ilk genel seçim ise 1935 yılında gerçekleşmiştir. Bu seçimde Cumhuriyet Halk Fırkası’ndan 17 kadın milletvekili meclise girmiştir.
Kadınlar 5 Aralık 1934’te yürürlüğe giren seçme ve seçilme kanununu büyük bir törenle kutlamışlardır. İstanbul Beyazıt Meydanı’nda bu kanun coşkuyla kutlanmış ve daha sonra Taksim Meydanı’na yürünmüştür.
Umuyoruz ki bundan sonra kadınların siyasi platformlarda temsil sayısı daha da yükselir.