2

03 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü…


  • Oluşturulma Tarihi : 03.05.2019 07:06
  • Güncelleme Tarihi :

3 Mayıs Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasına karar verilen bir gün ve halen 03 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmakta ve kutlamalar eşliğinde değişik etkinlikler düzenlenmektedir.
Peki, basın, dünya üzerinde ne kadar özgür? Basın özgürlüğü gerçek anlamda her istediğini yazabilmek mi? Üzerine atılı bulunan sorumluluk gereği halkın bilinçlenmesi için yazılan mıdır özgürlük, yoksa bir yön bir taraf belirleyerek onlar için yazmak mıdır özgürlük?
Ülkemizde benim inandığım elbette bağımsız gazeteciler var, ancak bir çoğunun belirli bir siyasi parti takipçisi ve onların habercisi olduğunu düşünüyorum. Ya taraf ya da taraf olmayan gazeteciler maalesef ki ülkemizde pek çok var.
Şu gazete muhalefet, bu ve bu gazete iktidar yanlısı gibi sohbetleri her yerde, hatta televizyon programlarında duyuyoruz. Gazetecilik açısından ben bu yaklaşımları doğru bulmuyorum. Elbette siyasi partileri ve çalışmalarını takip eden bağımsız gazeteciler var, olacak, benim sözüm, bu partilerin çalışmalarını takip ederken, bu partili gibi düşünerek veya muhalefet olarak düşünerek tek yönlü, pozitif olmayan haber yapanlara.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2019 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin listenin 157’nci sırada olduğunu öğrendim. Bu endeks yayımlandı.
Ben bu kadar karamsar değilim. Basın özgürlüğünün halk tarafından, gazeteciler tarafından, İktidar ve muhalefet tarafından nasıl görüldüğü çok önemli. Bu sıralamada çok gerilerde olmamızın nedeni, daha pozitif, daha tarafsız eleştiriler yapılmamasından kaynaklandığını düşünüyorum.
Ülkemizde bence birçok gazeteci istediğini düşündüğünü yazabiliyor. Yazabilmeli. Yine de ülkemizde kesinlikle basın özgürlüğü sağlanmalı, dünya sıralamasında hızla en üst seviyelere tırmanmalıdır.
Hepsi ülkemizin birlik ve beraberliğinden geçmektedir. Hep birlikte, ülke olarak, millet olarak hareket ettiğimizde, her türlü demokratik siyasi ve insan haklarının, basın özgürlüğünün sağlanabileceği inancını taşıyorum.
Tek sorun, tek millet gibi düşünememekten, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, iktidar ve yerel yöneticilere gerekli desteğin verilmemesi, muhalefetin aktif olarak faaliyet gösterip, iktidarı yönlendirmediğini düşünüyorum. Bir ülkenin gelişmesinde iktidar kadar muhalefetin etkisi olduğunu düşünenlerdenim.
Dünya Basın Özgürlüğü Günümüz kutlu olsun. Umarım gelecek yıllarda daha özgür bir basına sahip olduğumuzu ispatlar, tüm dünyaya örnek bir ülke oluruz.

03 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü…
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz