Sayfa Yükleniyor...
Erdemlerin en önemlisi, ahlaki davranışların en başında gelen adaletli olmaktır. Çevremize adaletli davranmaktır. Adaletli davranışlar sergilersek başkalarından da kendimize adaletli davranmalarını beklemek en doğal hakkımız. Bu her zaman gerçekleşiyor olmayabilir. Ancak biz adaletli olmaktan asla vazgeçmemeliyiz.
Kısaca adalet, herkese eşit davranmak, hak edileni hak edene vermek, sunmak, mevcut hak ve hukuka uymaktır diyebiliriz. Tüm bunlara riayet ederek yaşamak, hayatımıza geçirmek ise adaletli yaşam, adaletli davranış, adaletli olmak, adil olmaktır. Türkler millet olarak tarihte adaletli olmak ile yerlerini almış, fethettikleri yerlerde dini inançlarını yerlerine getirmelerine fırsat vermiş, yaşam tarzlarına karışmamış adil bir davranış sergilemiş ve tarihte yerine adil millet olarak almıştır. İslam dini Müslümanlara adaletli olmayı bir sorumluluk olarak vermiştir.
Adil bir yaşam için halkın beklentisi, hakimlerin ve cumhuriyet savcılarının adaletli, maksimum adaletli olmaları, bu konuda şüpheye bile yer vermemeleri. Vali, Kaymak gibi mülki idare amirlerinin vatandaşlar arasında ve kurumlar arasında hiçbir ayırım gözetmeksizin aynı mesafede davranıp adil bir ilişki içinde bulunmaları. Köy ve mahalle muhtarlarının, halkın sorunlarını, seçildikleri bölgenin mülki sınırlarında yapılacak hizmetlerde adaletli davranmaları. Sanayicilerin, esnafların, tüketicilerin, satıcıların, üreticilerin her kesimin bir birine karşı adaletli davranmaları.
Öğretmenlerin, öğrenciler ve velileri ile adaletli bir şekilde ilişkide bulunmaları, not gibi kaygılara düşmemeleri. Anne ve babaların evlatları arasında ayırım yapmadan bir birlerinin haklarını eşit gözeterek, mal mülk dağıtımını eşik yapmaları hususunda adaletli davranmaları. Yani Adaletli olmak zor değil. Aslında kendine yapılmasını istemediğini, başkasına yapma sözü baştan sona Adaleti tarif etmektedir.
Yukarıda saydıklarımız dışında şunları söylemek istiyorum. Ülkemizde herkes kendi işini layığı ile yerine getirdiğinde, adam kayırma olmadığında, o tarafın adamı, şu tarafın adamı gibi ayrımcılıktan uzak durduğunda, okullarda şunun oğlu, bunun kızı gibi tabirler olmadığında, ticarette uygun kar marjları ile yetinildiğinde, fırsatçılık yapılmadığında Adaletli olmuş olmuyor muyuz? Adaletli olmak aslında gerçekten çok kolay.
Kur’an-ı Kerim de yer alan bir ayet ile yazıma son vermek istiyorum.
‘… Adaletli davranın, şüphesiz ki Allah adaletli davrananları sever. (9. Ayet Hucurat Suresi)