2

Derneğin gücü …


  • Oluşturulma Tarihi : 13.07.2018 07:35
  • Güncelleme Tarihi :

Sevgili okurlar, demokrasinin en etkili organlarından olan dernekler, Sivil Toplum Örgütleri en büyük gücü nereden alırlar.
Elbette üye sayılarından,
Vizyon sahibi yöneticilerinden,
Maddi imkanlarından vb. gibi sıralayabiliriz.
Benim üzerinde durmak istediğim ise dernek üyeleri, dernek üye sayıları ve üye sayısının, üyelerin derneğin gücünde neden önemli olduğu.
Ülkemizde ne yazık ki derneklere üye olma oranı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında çok düşük seviyede kalmakta.
Bizim ülkemizde insanlara derneğe üye olur musun sorusunu yönelttiğinizde ilk söyledikleri, ‘Dernek bana ne verecek’ bunu çok değişik yönde yorumlayabiliriz, ama ben bu cevabı veya bu soruyu soran kişinin gözlerine baktığımda, yani yüzünü gördüğümde aslında, ‘AMAN NE UĞRAŞACAĞIM, NASILSA DERNEK ÇALIŞIYOR. BAŞIMA BELA ALMAK İSTEMİYORUM. SONUÇTAN BEN DE NASILSA FAYDALANIRIM’ demek istediğini gayet net anlayabiliyorum.
Arkadaşlar, özellikle sosyal ve mali hakların kazanılması için bazı statüdeki meslek grupları veya bu meslekten emekli olmuş kişiler tarafından kurulan derneklere özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bu amaç için kurulan dernekler bazı sosyal ve mali hakların iyileştirilmesi yeni imkanların sağlanması için verdikleri mücadele sırasında, milletvekilleri, Bakanlar ile görüşmek durumunda kalmaktalar, işte tam bu sırada derneğin ÜYE SAYISININ gücü meydana çıkmaktadır.
Çünkü dernek yöneticilerinin, devletin yetkili organları ile yaptıkları görüşmelerde önlerine çıkan önemli iki soru bulunmakta, KAÇ ÜYENİZ VAR, KAÇ ŞUBE VEYA TEMSİLCİLİĞİNİZ MEVCUT.
Bu soruların muhatabı olan dernek yöneticilerinin güçlü görünmeleri için özellikle üye sayılarının yüksek olmasında çok fayda bulunmaktadır. Daha fazla dinlenilmekte, yöneticilere daha fazla vakit ayırılmakta, sorunlarının üzerine gidilmekte olduğunu her zaman görebiliriz.
Eğer derneğinizden bekletiniz varsa üye olmada tereddüt etmeyin, derneğe üye olmak, yöneticilerin çalışmalarına destek olmak hem size sosyallik katacak, hem talep ettiklerinizi almada güç birliği oluşturmayı sağlayacaktır.
Derneğin amacı doğrultusunda yapılacak etkinlik ve faaliyetlere mutlaka katılmalısınız, derneğe küsmek olmamalı, başkan ve yönetimlerin gelip geçici olduğunu, önemli olan kurulan derneğin yaşaması, etkin bir şekilde faaliyetlerine devamının sağlanmasıdır. üyelerin en önemli görevi olmalıdır…
Dernek üyeleri asla ve asla derneklerine küskünlük göstermemeli, olumlu ve olumsuz eleştirileri ile dernek yöneticilerini ve faaliyetlerini aktif, hareketli ve etkin kılmalıdır. Vizyon sahibi dernek yöneticileri de bu eleştirilerden ders çıkarmalı bir plan dahilinde derneği amacı doğrultusunda idare etmelidir.
Demokrasi varsa Dernekler var olacaktır. Derneklerimize sahip çıkalım, derneklerimize üye olalım, derneklerimizin yasal etkinliklerine ve faaliyetlerine katılmaya özen gösterelim. Derneğin gücüne güç katalım.

Derneğin gücü …
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz