Sayfa Yükleniyor...
Ülkemizde meydana gelen yüksek fiyatların vatandaşlar üzerinde etkisini hepimiz fark ediyoruz. İnanılmaz derecede fiyat artışlarını hepimizi yaşıyoruz.
Marketlerde, yakıtlarda, elektrik, doğalgaz, su vb. Zorunlu ihtiyaçlarımızda fiyat artışlarının önüne bir türlü geçilemedi.
Tüm bunların yanında aslında en çok ihtiyacımız olan kitaplara da ulaşmak zorlaştı mı? Ne dersiniz?
Yeni yazarlar ve yeni kitaplar her gün piyasaya sürülmekte. Yepyeni eserler okurlarını aramakta. Peki kitap maliyetleri ne durumda? Bu yüksek dolar kuru ve enflasyonun etkisi kitapları vurmadı mı?
Elbette en çok etkilenen sektörlerden biride matbaacılık oldu. Kağıt fiyatlarında inanılmaz artışlar yeni eserlerin basılmasında güçlük çıkarmakta.
Eğer ünlü değilseniz kitabınızı matbaa parasını yazar olarak ödemek zorunda bırakılıyorsunuz. Yoksa kitabınızı basacak bir yayınevi bulmanız gerçekten çok zor. Ünlülerin ise zaten ne yazdığına değil, sadece ünlü olarak yazmasına bakıldığını da düşünenlerdenim. Maalesef ki vatandaşlarımızda bu tarz kitaplara ilgi göstermekte. Ama konum şimdi bu değil.
Yeni yazarlar birçok maliyetler ile kitaplarını bastırmaya özen gösteriyorlar. Birçok giderlerini kısmak durumunda kalıyorlar. Emek verdiği eserinin kitapçıların raflarında olmasını ve okurları ile buluşmasını arzu etmekte ve bu yönde büyük emek sarf etmektedirler.
Yeni yazarlar, yazarken yaşadığı zorlukları, yayınevlerine kitaplarının basılması ve dağıtımı esnasında da yaşamaktalar. Ama onları mutlu edecek tek şeyin de kitaplarının okurları ile buluşması ve okurların geri dönüşleri olmaktadır. Bunu da gayet iyi biliyorum.
Yeni çıkan eserlere gereken önemin verilmesini istiyorum. Emek verilip büyük sıkıntılardan geçen yeni kitapların mutlaka okurların, vatandaşların, okulların, kütüphanelerin kitaplıklarını da yer bulmaları istiyorum.
Mutlaka okurların yazara veya yayınevine okuduğu kitaplar hakkında geri dönüşümler yapmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum. Okurun yapacağı olumlu ve olumsuz eleştirilerin özellikle yazarı geliştireceğine inancım tam. Okurlarda, okudukları eser hakkında yazara eleştiri iletme prensibi gelişsin isterim. Bu şekilde yeni çıkacak eserlere okurunda büyük bir katkısı olacağı kesin.
Kağıt ve basım maliyetlerinin yüksekliği, kitap fiyatlarının da yükseldiği anlamına gelmesi üzücü ama gerçek. Vatandaşın beğenisine sunulan kitapların fiyatlarının da yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak kitap alıp okumanın da zorunlu bir ihtiyaç olduğu kavramının oluştuğu bir gün hayal ediyorum.
Evet ülkemizde kitap almak, kitap okumaz zorunlu ihtiyaç listesinde yer almalı. Ülke olarak kitap okumaya daha fazla zaman ayırmalıyız.
Cehaletle mücadele etmenin tek ama tek yolu okumaktan geçmektedir.
Yeni yazar ve eserlerine gereken önemi eserlerini okuyarak göstermeliyiz.
Hayat okuyarak daha anlamlı ve güzeldir inanın.