Günümüzün en önemli sorunlarından biri olduğunu düşündüğüm bir konu hakkında köşemde bir kitabı tanıtmak istedim.
İnternet bağımlılığı… Gerçekten benim için ve özellikle tüm ebeveynler için internet bağımlılığı çok önemsediğimiz bir konu. Gençlerin telefon, tablet ve bilgisayarlardan internet kullanımı ile vazgeçmedikleri ve çok vakit geçirdiği hususunda yakınmalarımız var. Fakat konu sadece gençlerle ilgili değil. Hemen herkesin internet bağımlılığı problemi yavaş yavaş görünüyor. Ne dersiniz?
Hatta bazı uygulamaları orta yaşın üzerinde bulunan vatandaşların daha çok kullandığını biliyor ve duyuyoruz. Bu uygulamaları belirtmeye gerek yok. Hemen herkes bunu bilmekte aynı zamanda kullanmaktalar.
Uzman Klinik Psikolog, Aile Danışmanı, Yazar Melek DURMAZ…
Yayınlanan Roman –Tık (İNTERNET BAĞIMLIĞI – Yalnızlık –Romantik İlişkiler) isimli eserini büyük bir heyecanla okudum. Acaba bende de internet bağımlılığı var mı? Varsa ne yapmalıyım? Bu düşünceyle kitabı büyük bir dikkatle okuyarak herkese önerdiğimi belirtmek isterim.
Yazar Melek Durmaz, YDÜ. İngilizce Psikoloji Bölümü’nü tam bursla kazanmış ve dereceyle mezun olmuş, ardında 2017 yılında aynı üniversiteden başarı bursu ile kabul edilmiş. Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını yaparken “Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, yalnızlık ve romantik ilişti doyum düzeyleri arasındaki ilişinin incelenmesi” konu başlıklı tezi ile 2019 yılında mezun olmuştur.
Ardından uluslararası katılımlı bağımlılık kongresine bu araştırmasıyla katılmış. Eğitim hayatı boyunca lisans ve yüksek lisans stajlarının Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde tamamlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Aile Danışmanlığı Eğitimini de tamamlamış olan yazar, halen İzmir Karşıyaka’da kurucusu olduğu Melek Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde meslek hayatına devam etmektedir.
Yazarın Roman – Tık, isimli eserinin birinci bölümünde, İnternet bağımlılığı kavramı ve tanımı, türleri, tanı kriterleri ile birlikte internet bağımlılığının yol açtığı sorunlar, bağımlılıkla baş etme yolları, çocuklarda – ergenlerde – yetişkinlerde internet bağımlılığı ile baş etme yolları ve internet bağımlılığı ile ilgili araştırmalara yer vermiştir.
Aynı eserinin ikinci bölümünde; Yalnızlık kavramı, yalnızlık ve tek başınalık, yalnızlık türleri, nedenleri açıklayan kuramlar ile yalnızlık ile ilgili yurt içi ve yurt dışında yapılan araştırmalara yer vermiştir.
Yine Yazar Roman-Tık isimli eserin üçüncü bölümünde, Romantik ilişki doyumu, internet kullanımı ve romantik ilişkiler, sosyal medya ve sosyal medya ve romantik ilişkiler, Sosyal medyanın ilişkilere olumlu ve olumsuz yönleri ile romantik ilişti doyumu ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında yapılan araştırmalara yer vermiştir.
Mutlaka ama mutlaka hem ebeveynlerin hem de gençlerin ve öğrencilerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Kitaplığınızda mutlaka bu esere yer vermeyi unutmayın. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’na ortaöğretim ve lise okullarında bu esirin öğrencilere ulaşmasını sağlamalı, kütüphanelerinde bulundurmalı, hatta bu tarz alanında uzman kişilerden faydalanarak seminerler düzenlemeli.
Kitap her şeydir. Doğru kitap, uzman kişinin kaleminden dökülen kelimeler hazinedir.