2

İstasyon...


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2021 08:04
  • Güncelleme Tarihi :

Birçoğumuzun aklına istasyon dendiğinde her halde tren istasyonu gelir. En azından ben öyle düşünüyorum. İstasyon dediklerinde hemen aklıma tren istasyonu geldi.

Ama elime bir kitap ulaştı. İstasyon.

Yazar Çiğdem Köroğlu tarafından hazırlanmış bir roman. Önce şaşırdım. Bir tren istasyonunda neler geçmişte, ne tür bir izlenimler romana yansıtılmış diye. Sonra çok olayların olabileceği, hatta psikolojik bir roman bile yazılmış olabileceğini düşündüm.

Sonrada okumaya başladım. Elbette büyük bir zevkle okudum. Ancak istasyonun tren istasyonu değil benzin istasyonu dediğimiz, araçlarımıza yakın aldığımız istasyon olduğunu anladım.

İstanbul’da oturmakta olan Yazar ve şair Çiğdem Köroğlu’un bu romanından önce yayınlanmış bir şiir kitabının (Geç Kalanlar) ve bir romanının (Nekre) daha olduğunu öğrendim. Hatta kısa bir araştırma ve sohbet sonrasında Nekre’nin bir korku filmi olarak çekilmek istendiği bilgisine de ulaştım.

Gelelim İstasyon’a, Aslı isminde bir kadının verdiği hayat mücadelesini konu alan roman hakkında çok fazla bir bilgi geçmek istemiyorum.

Herkesin alıp okumasını düşündüğüm romanlardan birisi olduğu için böyle bir kanıya vardım.

Roman için ilginç ve etkili bulduğum bir yazarın bir yöntemini paylaşmak istedim. Sanki küçük hikayelermiş gibi romandaki karakterlerin başından geçenlerin yazıldığı, onlar hakkında net bilgilerin paylaşıldığı kısa bölümler gördüm. Yazarın bu tarzını değişik bulmama rağmen roman ilerledikçe etkili bir yazım tarzı kullandığını fark ettim.

Romana ayrı bir renk katan karakterler hakkında çok kısa hikaye tadında tanıtımlar dışında yazarın bazı bölümlerin başında ve sonlarında kullandığı küçük etkili cümlelere de değinmeden geçmek istemiyorum. Hatta bir kaç tanesini sizlerle paylaşmak isterim.

‘Unut geride kalanları

Gittiğin yerde umudun olsun

Ve seslen bir kez daha şansına

Gel, sarıl bana yüreğinle

Kelebek değilim, kanatlarım kırılmaz

Sarıl ve bir daha bırakma

Ya sana da kırılırım ya da ömrüm kısa.’

Yazar romanında işi öldükten sonra hayata tutunma mücadelesi yanında, istasyonda çalışan ve istasyona devamlı gelip giden müşterilerin hayatlarına değinmiş.

Romanın ana karakteri Aslı’nın başından geçenleri, yaşam mücadelesini elinize bu kitabı (İstasyon) alarak okumanızı, yaşananları film şeridi gibi gözlerinizin önüne getirmenizi bekliyorum.

Yeni kitaplarda yine bu köşemde buluşmak üzere, okuyalım, yazalım... Her ikisinden de asla vazgeçmeyelim.

İstasyon...
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz