Sayfa Yükleniyor...
21-26 Mart Orman haftası. Belki de en önemsediğim haftalardan biri. Orman…
Bir ülkenin akciğerleri değil midir? Her sıkıntılı halimizde rahatlamak için doğaya çıkalım demez miyiz? Bir ağaçlık, bir orman aramaz mıyız? Türk halkının çok benimsediği piknik için ormanlık, ağaçlık alanlar aramaz mıyız? Tabi piknik demişken söylemek istiyorum ÇÖPLERİNİZİ PİKNİK ALANLARINDA BIRAKMAYINIZ…
Orman nedir diye düşündüğümüz de, ezberletilmiş tanımlar dışında şöyle bir düşünelim mi? Birçok hayvanın yaşam alanı, onların barındığı yer, birçok bitki türünün ev sahibi yine orman değil mi? Yine ormanda büyük ağaçlar, çalı, çırpı, mantarlar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki türü bir arada değiller mi?
Kokusuna bayıldığımız çam ağaçları, Sedir, köknar, ladin ardıç, meşe, dişbudak, kayın ve gürgen gibi bildiğimiz ve ismini bilmediğimiz yüzlerce ağaç çeşitleri yine ormanlarda değil mi?
Bu ağaç ve bitki türlerinin birçoğu kendiliğinden yetiştiği gibi insanlarında ormana diktiği fidanların gelişimi ile de ormanlar oluşmaktadır. Küçük orman alanlarına, ağaçların seyrek olduğu yerlere de halk dilinde koru dendiğini hepimiz biliriz.
Tüm bunları bilmemize rağmen, ülkemizde ve dünyamızda ormanlara gereken önem verilmemekte, özellikle çıkan yangınlar nedeni ile milyonlarca ağaç her yıl yok olmaktadır. En büyük sorun bilinçsizce ormanların insanlar tarafından yok edilmesi, orman alanlarının rant için imara açılmasıdır.
Ormanların önemini vurgulamak içinde 27 Mart Dünya Orman günü olarak her yıl kutlanmaktadır. Orman haftasının önemi nasıl anlatılır bilmem ama ormanın önemini hepimiz çok küçük yaşlarda anlamış olmalı ve ormanlarımıza sahip çıkmalıyız. Ormansız bir ülkemizi düşünmek istemiyorum. Bu yüzden orman haftası olarak bir hafta ile sınırlı kalmaksızın ormanın ve ağacın önemi her gün vurgulanmalı, okullarda bu konuda eğitim ve öğretim çalışmalar yapılmalıdır.
Ağaçları koruyalım, ormanlık alanlara gittiğimizde onların dallarını kırmayalım, yeni yetişen fidanları sarsmayalım, filizlerini kırmayalım. Ağaçları çevresinde ve üzerinde bulunan zararlı hayvanlardan koruyalım. Bol bol ama bol bol yeni fidanlar dikelim.
Aslında söylediğim gibi bu etkinliklerin bir ömür boyu yapılmasına özen göstermeliyiz. Ne dersiniz?
İnsan olarak her zaman ağaç ve ağaçtan yapılan çeşitli araç gereç ve ev eşyalarına gereksinim duymuşlardır. Orman toprak kaymasını önleyen en önemli etkendir. Bunu hiç unutmayalım, Ülkemizde sık sık toprak kapması yaşandığını hepimiz biliyoruz.
Ormanlar bir ülkenin akciğerleri olduğu gibi doğal güzellik alanlarıdır. Ülkenin en büyük zenginliği ormanlarıdır diye düşünüyorum.
Ağaçları sevelim, ormanlarımızı sevelim onları koruyalım. Çok büyük emekler ile yıllar süren bir emeğin karşılığında bu ormanlara sahip olduğumuzu unutmayalım.
Ormanların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, bu dünyada şu an var olduğumuz gibi gelecekte de çocuklarımızın ve onların çocuklarının yaşayacağını, ormanların sadece bize değil tüm gelecek nesillere ait olduğunu asla unutmayalım. Onlara, geleceklerine bol orman alanları bırakmaya çalışalım.
ORMANLARI VE AĞAÇLARI ÇOK SEVELİM. DOĞAYI VE ORMANLARI KORUYALIM.