Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2024 08:36
  • Güncelleme Tarihi : 14.05.2024 08:36

Öncelikle çok ama çok teşekkür etmek istiyorum. Her kimin bu hazırlanan çalışmada emeği varsa, kim bu yer için kafa yormuş, bir çivi çakmış, tanıtım yapmış, hatta ziyarette bulunmuşsa çok ama çok teşekkürler. Ben bu gibi yerlerin mutlaka okullar tarafından da ziyaret edilmesinin sağlanmasını düşünüyorum.

Nereyi gezdim. Evet bugüne kadar birçok müze, tarihi yer gezdim ama bu yer başka.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi. Mutlaka ama mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olduğunu tekrar tekrar ifade etmek isterim.

Eskişehir ile Savova Parkında bulunan Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi 15.04.2017 tarihinde Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi binasının açılışını yapmış ve halkın ziyaretine açılmış.

Eskişehir Tüyap Kitap Fuarı için Eskişehir ilinde bulunduğum süre içinde eşim ile birlikte yarım günümüzü, Sazova’da bulunan bazı yerleri ziyaret için ayırmıştım. Muazzam bir yer görmüş oldum.

Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezini gezerken bana eşlik eden, rehberlik eden, bu merkezde görevli olduğunu ifade eden, üniversite öğrenicisi Beyza kızımıza da çok teşekkür ediyorum. Benim dikkatli ziyaretim gözünden kaçmamış olacak ki bana orada bulunan Türk bilim adamlarının bal mumu heykellerinin fotoğrafını çekerken bilgi aktarmak istemesi beni çok mutlu etti.

Rehberim Beyza’dan önemli bilgiler aldım. Onun bilgileri ile ziyaretim daha da donanımlı hale geldi. Yoksa ben sadece orda bulunan bilgilerin fotoğrafını çekiyordum, sonrasında okumak için. Kendisi beni Bilim merkezi hakkında da bilgilendirdi.

Rehberim Beyza’nın merkez hakkındaki bilgilerini paylaşmak isterim.’ Bilgi Merkezin faaliyetlerini yürüttüğü Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi binası iki katta toplam 15.000 m² kapalı alana sahiptir. Kubbe yüksekliği 28 metre, kubbe çapı 80 metredir. Giriş katı 5.000 m²’dir. Alt Kat 10.000 m²’dir. Üst katta Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri sivil ve resmi mimarisini yansıtan 4 ayrı bloktan oluşan Bilim Tarihi Müzesi bulunmaktadır. Ayrıca yine üst katta yaklaşık 2.000 metrekarelik fuar ve sergi alanı ile 300 kişilik amfi bulunmaktadır. Alt katta ise Musiki Tarihi Birimi, Bilgi Dünyası Salonu, Bilim Kültür Sanat Okulu gibi kültürel birimler, üniversitemiz tarafından bilimsel faaliyetler için kurulan atölyeler ile yemekhane lavabolar, mescit ve idare ofisleri bulunmaktadır.’

Evet Bilim merkezinin alt katında Müsiki Tarihi Birimi adı altında bir sergi salonu var ayrıntıya girmek istemiyorum ama mutlaka müzikle ilgilenenlerin görmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarihten bu yazan Türk dünyasının kullandığı müzik aletlerini görme şansına sahip olacaklar.

Çok ama çok şey yazmak istiyorum. Ancak bir köşe yazısına sığdıramayacağım kadar çok gözlemler yaptım. Bu köşe yazımda sadece genel bilgi vermek istedim.

Özellikle Rehber eden öğrencilerin alanda bulunması ve ilgili olmaları beni çok mutlu etti. Beyza kızımız gibi bir rehberi yetiştirdikleri ve bünyelerinde bulundurdukları için yetkilileri tebrik etmek istiyorum. Ayrıca öğrenci Beyza’nın da ayrıca tebrik edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar, elbette doğa gezileri, deniz tatilleri vb. gibi geziler yapılacak ama mutlaka bu Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Binasını ziyaret edin. Vaktinizin boşa gitmediğini anlayacaksınız.

Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz