Sayfa Yükleniyor...
2021 Yks tercih süreci içerisinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasının kararlaştırılması sonucu barajda bir 10 puanlık indirim yapıldı. Tyt 140 ve AYT-YDET 170 puan oldu.
Merkezi ek yerleştirme işlemlerinin yapılmasında baraj puanlarında herhangi bir değişiklik olmayacağı, boş kalan kontenjanlar için yapılacak olan ikinci ek yerleştirme işlemlerinde bu puanların geçerli olacağı, adaylara bu puanlar üzerinde tercihte bulunma imkanları sağlanmış oldu. Lisans ve ön lisans programlarına başvuruda bulanabilecekler.
Bu konu ile ilgili YÖK’ten yapılan açıklamada ise Yüksek Öğretim Kurulunca 2021 YKS sonuçlarının etraflıca değerlendirildiği, küresel çapta devam eden Kovid-19 salgınının Türkiye’deki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak üniversitelerimizin mevcut kapasitelerinin en vermli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla baraj puanın indirildiğini vurguladı.
Buraya kadar her şey güzel. Bu baraj puan indiriminden faydalanacak olan gençlerimize hayırlı olsun demek istiyorum.
Alınan bu kararın gerçekten gençler düşünülerek mi alındı? Bu konuda tartışma yapılabileceği kanısındayım.
Acaba üniversiteler boş kalmasın diye mi böyle bir karar alındı.
Öğrenciler mi öncelikli düşünüldü. Üniversiteleri mi öncelikli olarak düşünüldü. Aslında tam da bu noktada arada kaldım.
Şunu belirtmek isterim ki, tüm gençlerimizin ve hatta her vatandaşımızın kesinlikle ve kesinlikle bir üniversite bitirmiş olmasını isteyenlerdenim. Kesinlikle her vatandaş üniversiteyi bitirmiş olabilse keşke. Eğitimin ne kadar önemli olduğunu günün akışı içerisinde karşılaştığımız olaylarda bile görebiliyoruz.
Fakat ülkemizde ki işsizlik rakamlarına baktığımızda gözle görülür bir genç işsiz nüfusumuz var. Bunların içinde plansız üniversite bölümlerinin de katkısı olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler elbette ki ticari olarak ta düşüncelerini muhafaza edebilirler, ancak ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmak suretiyle ihtiyaca göre bölümler ve öğrenci planlaması yapılmalı. Ne dersiniz.
Şimdi her gencin her hangi bir üniversiteye her hangi bir bölüme yerleştiğini düşününüz.
Ülkemiz de eğitim sistemi kesinlikle ve kesinlikle gençlerimizin geleceği ve ihtiyat duyulan istihdam alanları belirlenerek düzenlenmeli. Üniversitelerimiz bu prensibi kabullenmeli ve hazırlıklarını buna göre tamamlamalıdırlar.
Üniversitelerin öğrenciler ile doldurulmalarının eğitime katkısı elbette var, ancak öğrencilerin mezuniyetlerinden sonra ne kadar istihdam edilebilecekleri mutlaka konuşulmalı.