2

Yalan Bizden Uzak Olsun…


  • Oluşturulma Tarihi : 25.02.2022 08:00
  • Güncelleme Tarihi :

Birçoğumuz yalan söylemedik diyemeyiz. Hemen hepsinin de beyaz yalan olduğunu ifade ederiz. Hepimizin başına gelmiştir. Hepimiz bilerek veya bilmeyerek yalanlar söylemişizdir. Öyle değil mi?

Birçoğunuzu ‘Evet ama ben beyaz yalan söyledim. Zararsız yalanlar.’ Dediğini duyar gibiyim.

Birçok toplumda ahlaki açıdan değerlendirildiğinde dürüstlüğün Erdemli olmada en önemli unsurlardan biri olduğu kabul görmüştür. Dürüst olmamak, yani yalan söylemek ya da şöyle ifade edelim, yalan söylemenin sonucunda sadakatsizliğin, güvensizliğin getirdiği sosyal ilişkileri zedelediğidir.

Yalan söylemek, bilerek veya isteyerek yanlış bir ifadede bulunmaktır diyebiliriz. Bizim anladığımız şekilde bu mana çıkmaktadır.

Gerçeğin söylemenin ortaya koyacağı, ortaya çıkaracağı sonuçlardan sıyrılmak için yalan söylendiğini görmekteyiz. Öyle değil mi? Aslında taaa çocukluk döneminden itibaren ebeveynlerimizden en çok bu konuda öğütler almaz mıyız? ‘ Sakın yalan söyleme’ ‘Yalan söylemek günah’ ‘Yalan söylemek çok ayıp’ ‘Yalancının mumu yatsıya kadar yanar’ ‘Gerçek bir gün ortaya çıkar asla yalan söyleme’ ‘Yalan söylemek utanç vericidir.’ vb. birçok öğütleri daima hayatımızda birilerinden duymaya devam ediyoruz. İnsan hayatı var olduğu sürece de bu böyle olacaktır.

Yalan söylemek gerçekten kötü ve en çok güvensizlik yaratan bir olgudur. Konuştuklarımıza gerçekten çok ama çok dikkat etmeli ve asla yalan söylemeyi tercih etmemeliyiz. Ama insanlar yalan söyleyerek kendi çıkarlarını koruma yoluna gitmektedirler. Bu şekilde yalanlarına devam ederek insanlar ile ilişkilerini sürdürebilmekteler. Ama sağlıklı bir ilişkileri olmadığını, bunun sürdürülebilir olmadığını anladıklarında iş işten geçmiş olmaktadır.

2008 Yılında Bryant isimli araştırmacı, Yalan üzerinde yaptığı detaylı araştırma sonunda, yalanın; niyet, sonuç, fayda sağlayan kişi, doğruluk ve kabul edilebilirliğine göre yalanı üç gruba ayırmıştır.

Gerçek Yalan: Kötü niyetli ve insanları kandırmaya yöneliktir. Kötü sonuçlar doğurabilir. Sadece yalan söyleyenin kendine fayda sağladığı bir yalan türüdür. Söylenen yalan içinde bir gerçeklik bulundurmaz ve kabul görmez. Olumsuz olarak ise yalan söylenilen kişiye yazarı olması ve karşılıklı ilişkilerde bir birleri arasında güvensizlik yaratmasıdır.

Beyaz Yalan: İyi niyetle söylenen içinde hile barındırmayan yalandır. Başkasının yararı gözetilerek söylenen yalandır, genellikle başkasını sıkıntıdan, üzüntüden kurtarmak için söylenir. Aslında zararsızdır. Karşı tarafı koruma amacı ile doğru olmayan ifadelerdir. Sonuçta zararsız görünür.

Gri Yalan: İyi ve kötü niyetle söylenebilir, niyeti belirsiz yalanlardır. Sonuçlarının ne olacağı belirsizdir. Ön görülmez. Ortaya farklı sonuçlar çıkabilir. Söylenen yalandan elde edilen bir fayda olup olmadığı da belirli değildir. Doğru olduğu belirsizdir. Sonuç yoruma göre değişiklik gösterebilir. İyi veya kötüye yorumlanabilir.

Ama kesin olan bir şey var ki YALAN söylemek, hele bu durumun alışkanlık halinde üzerinde taşımak, yalan söylemeyi maharet saymak, sözünde duramamayı yalanlar ile örtbas etmek en karaktersiz davranıştır. Yalan söylemekten ve yalan söyleyenlerden kesinlikle uzak durmalı, Erdemli yaşamaya özen göstermeliyiz. Yalan bizden uzak olsun…

Yalan Bizden Uzak Olsun…
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz