2

Yaşa–Der (Kaldığımız yerden…)


  • Oluşturulma Tarihi : 14.01.2022 07:25
  • Güncelleme Tarihi :

Bir önceki köşe yazımda Yaşa-Der hakkında tanıtıcı bir yazı yazmıştım. Yaşa-Der isimli derneğin kurulması hakkında fikrin nereden doğduğunu, neden böyle bir ihtiyaç hasıl olduğunu belirtmiştim. Bu yazım hakkında olumlu geri dönüşler aldım. Birçok yazar ve şair arkadaşımız yazmış olduğumuz, yazımda da belirttiğim sorunlar ile karşılaştıklarını ifade etti.

Şimdi bu sorunların çözümleri için ne tür bir çalışma yapılacağını merak ettiklerini belirttiler. Ben birçok canlı yayında neler yapılabileceğini hususunda bazı bilgiler verdim. Dernek kurucusu olan arkadaşlar ile de istişarelerde bulunduk. Sorunların çözümleri aşamasında neler yapılabileceğini tek tek not aldık.

Dernek tüzüğünde de yapılacak çalışma biçimleri olarak madde madde bu çözümlere yer verdik.

Kısaca ilk olarak planlanan konular hakkında bilgi vermek isterim. Bu konularda elbette dernek kurulduktan sonra genel kurul ve yönetim kurulu kararları uygulanacaktır. Yönetim kurulu genel kurulun önerileri doğrultusunda kararlar alarak, yazar ve şair arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderici uygulamalar yapmaya gayret sarf edecektir.

En çok istenen konu dernek ticari işletmesi üzerinden yayıncılık faaliyetinin başlatılması. Bu konuyu özellikle belirtmek istedim.

1.Dernek yayıncılık belgesini aldıktan sonra, dernek üzerinden kitabı yayınlanan tüm yazar arkadaşlarımıza (dernek üyelerine) ilgili kurumlara verilecek kitap sayısı düşüldükten sonra her kitabın satışından % 30 telif hakkı ödenebilecek olması.

2.Sözleşmeler yıllık olarak düzenlenmesi, daha uzun sözleşmeler yazarın inisiyatifinde olması.

3.Eser Dernek üzerinden çıkarılacağı ve yazarın dernek üyesi olduğunu düşündüğümüzde, yayıncı olarak dernek her daim yazarın yanında olması. Zaten yazar, dernek üyesi olduğundan her süreci takip edebilecek olması.

4.Dernek üzerinden çıkarılan her eserin reklamı tüm basın yayın organları kullanılarak hiç bir eser ayırımı yapılmadan düzenlenecek olması.

5.Dernek imkanlar ölçüsünde her fuara katılım sağlamaya özen gösterilecek olması.

Maddeleri böyle sıralamak mümkündür.

Elbette planlanan çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Bu maddeler sadece derneğin kuruluşundan sonra hemen yapılacaklar değil, ticari işletmesinin kurulmasından sonra yapılacak olan çalışmalardır. Ama derneğin en kısa sürede belirlenen üye sayısına ulaştıktan sonra ticari işletmesini kurarak yayıncılık sertifikasını alıp yayıncılık üzerinde faaliyette bulanacağının bilinmesini de isterim.

Dernek olarak daha fazla ne gibi çalışmalar yapılacağı hususunda bilgileri salı günü yayınlanacak olan köşe yazımda tek tek izah etmeye çalışacağım. Yazar ve şair arkadaşların yazıma ilgilerinden memnunum aynı ilgiyi derneğin kuruluşundan sonra derneğe üye olarak destekte bulunmalarını ve derneğin daha etkili, hızlı ve doğru hareket edebilmesi için de fikir olarak destekte bulunmalarını bekliyorum. Dernek hep birlikte güçlü olacaktır. Doğru olanı hep birlikte yapabiliriz.

Yaşa–Der (Kaldığımız yerden…)
Cemal Durmaz
Yazarımız Kim ?

Cemal Durmaz