Sayfa Yükleniyor...
Eski günler kadar olmasa da sık sık zam haberlerini alıyoruz. Doğalgaza, elektriğe, suya temel ihtiyaç malzemelerine zam sık olur oldu. Siz ne düşünüyorsunuz?
Tüm bu zamlar yapılırken hiç, tüketicilere sorulmuyor.
Yani ne kadar maaş alıyorsun?
Maaşının kaçta kaçı bu üç dört kalem tüketime gidiyor?
Gelen zamlardan sonra elinde ne kadar kalıyor?
Valla kimse bunlara bakmıyor zammı yapıştırıyor.
Bunun yanında bu gün yine özellikle İstanbul ilinin 5 ilçesinde ekmeğe de zam yapıldığı ve bu konuda bir sendika başkanının konuşmasını dinledim. Elbette kendince haklı sebepleri var.
En temel gıda malzemesi, gıda tüketim malzemesi olan ekmek zamlanıyor. Evet una, tuza, elektriğe, kira ve personel giderlerine zam yapılmış olabilir. Tüm bunları haklı gerekçe göstererek elli kuruş veya yirmi beş kuruş belki bir lira zam yapmış olabilirler.
Ama işin ilginç yanı böyle karar alıp zam yapıyorlar. Vatandaşta bir müddet sonra tüm bu zamlara alışıyor, sadece başka zamlar olmaz inşallah veya Allah bize yardım etsin gibi dualar ediyor. Sonuç yine yeni bir zam önlerine çıkıyor.
Tamam bunları anladık. Ama tüketiciler, özellikle işçi ve memurlar ne yapıyorlar?
Ne yapacaklar sendikaları ne derse onu yapıyor, istedikleri zammı hiç bir zaman alamıyorlar.
Zam stratejisi diye başlığı bu yüzden attım.
Üreticiler girdi maliyetleri, personel giderleri, kira giderleri arttı diye zam yapabiliyorlar, hatta döviz kuru arttığında bile ürettiklerine veya sattıklarına zam yansıtıyorlar. Neden işçi ve memur bu zamları kendileri arttıramıyor.
Düşünün bir kez, memurlar elektrik, doğalgaz, su ve ekmeğe yapılan zam oranında ertesi gün zam alıyor. Hatta muhasebeye bildiriyor, her şey arttı bizim maaşları yüzde otuz arttırın.
Ohh ne güzel olmaz mı? Gülmeyin lütfen. Tam da böyle olması gerekiyor.
İşçi ve memur zamlarına gelince enflasyon araya giriyor, yıllık yüzde beş veya yedi hadi on diyelim ama diğer ürünler her yaptığı zammı yüzde yirmi otuz yapıyor.
Yani demem o ki. Tüm memur ve işçiler de her ürüne gelen zamlardan sonra hatta aylık zamların ortalamasını maaşlarına yansıtabilmeliler. Öyle otuz, otuz beş bin lira maaş alan sendikalarla bu işler olmaz. Olmadığını da görüyoruz.
Yeni zam stratejisi asgari ücrete, memur ve işçi zamlarına da uygulanmalı. Yapılan zamlar sonucu yine bu ürünlerin çok büyük çoğunluğunu bu saydığım kesim tüketecek. Sırf bu yüzden onların zamları da, tüketilen ürün ve malzemeye gelen zam oranında anında yapılmalı.
İşte o zaman hep birlikte işçi, memur ve esnaf daha mutlu olmaz mı?