2

4 Şubat Dünya Kanser Günü


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2020 06:44
  • Güncelleme Tarihi :

Her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.
Kanser konusunda toplumsal bilinci uyandırmak için an akılcı yol öncelikle kanseri önleme için kansere neden olabilecek riskleri azaltmaktır. Kanserden korunma ve hastalığın önlenmesi konusunda; dengeli ve yeterli bir beslenme alışkanlığı ve düzenli tıbbi kontrol altında sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek büyük önem taşır. Yaşam tarzı değişikliği adına önce sigara ve tütün ürünlerinin kullanımın bırakılması gereklidir. Sigaranın akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, pankreas, serviks, mesane, ve böbrek kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle bağlantılı olduğunu gösteren bir çok klinik bilimsel araştırma çalışması yayınlanmıştır. Bu arada alkol tüketiminin de boğaz, gırtlak, kolon, meme, akciğer, böbrek ve karaciğerin kanseri görülme sıklığını arttırabileceğini gösteren klinik çalışmalar mevcuttur.
Bu arada, beslenme konusunda sağlıklı seçimler yapmanın kanser görülme riskini azalttığı bilinmektedir. Özellikle son yıllarda gittikçe artan bir küresel hastalık haline gelen, obezitenin kanser görülme sıklığını arttırabileceğine dair yayınlar da dikkat çekmektedir. Bu nedenle rafine şekerler ve hayvansal kaynaklardan elde edilen yağlar da dahil olmak üzere daha az yüksek kalorili yiyeceklerden olabildiğince uzak durmak ve daha hafif ve yağsız beslenmeye özen göstermek kilo kontrolü adına uygun olacaktır. Ülkemizde de yaygın kabul gören Akdeniz diyeti kanseri riski azaltmak adına çok doğru bir seçenek olabilir. Akdeniz diyeti çoğunlukla meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi bitkisel gıdalara ve protein kaynağı olarak da balık ve deniz ürünlerine odaklandığı için sağlıklı beslenme konusunda bireye oldukça önemli avantajlar sunmaktadır.
Yaşam tarzı değişikliği adına sağlıklı bir kiloyu korumanın ve fiziksel olarak aktif olmanın kanseri önlemek için katkısı inkar edilemez. Düzenli fiziksel aktivitelerin kiloyu kontrol etmeye yardımcı olmanın yanı sıra, meme kanseri, prostat, akciğer, böbrek ve kolon kanseri riski dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabileceği vurgulanmaktadır. Fiziksel akitive için, düzenli olarak, günlük hayat akışı içinde en az 30 dakika fiziksel aktivite eklemek akılcı bir tercih olacaktır.
Kanser ile mücadele için bu yıl 'Kararlıyım ve Yapacağım' teması belirlenmiştir. Bu tema, tüm bireyler ve sağlık alanında görev üstlenmiş olan tüm kurum ve kuruluşlar için güçlü bir çağrıdır ve kanserin artan etkisini azaltmak için yaptığımız eylemlerin gücünü temsil etmektedir. Sağlıklı yaşam adına yürütülmesi planlanan tüm bu bilimsel çalışmaların insan sağlığını tehdit eden kanser hastalığı konusunda başarı kazanması hepimizin ortak amaç ve dileğidir.

 

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral