Sayfa Yükleniyor...
Sağlıklı bir yaşam için tüm organ ve sistemlerin bir arada ve bütünsel bir uyum içinde çalışması gereklidir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık sorunları arasındaki ilişki açısından bazı önemli bulgular açığa çıkarılmıştır. Bu sonuçlar bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, ağız ve diş sağlığı sorunlarının başta kardiyovasküler (kalp ve damar sistemi) hastalıkları gibi sağlıklı yaşam koşullarını bozabilecek olan çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gösterilmiştir. Tüm bu bulgulara ek olarak, ağız ve diş sağlığı sorunlarının, özellikle yemek yeme, konuşma ve diğer iletişim biçimleri gibi günlük faaliyetlerle ilgili olarak öz saygı, stres ve psikolojik (ruhsal) sağlık üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabileceği de öne sürülmektedir. Özellikle, çocukların ve gençlerin ağız sağlığına bakış açılarının daha sağlıklı bir gelecek ve daha iyi bir yaşam kalitesi yaratmada önemli bir rol oynayabileceği yaygın olarak kabul edilmektedir.
Tıp ve diş hekimliği alanında, ağız ve diş sağlığının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarda, beslenmenin, özellikle de karbonhidrat (şeker) oranı yüksek diyetlerin ağız ve diş sağlığı üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerine vurgu yapılmaktadır. Beslenme alışkanlıkları çoğunlukla ağız ve diş sağlığı sorunlarına neden olmakta ve bu sorunların arasında genel ağız sağlığımızı etkileyebilecek diş çürümesi ve diş eti hastalıkları sık görülen sağlık problemleri olarak dikkat çekmektedir. Ağız ve diş sağlığı sorunları söz konusu olduğunda genel yaşam özelliklerinin de bu olumsuzluklardan etkilendiği de gözden uzak tutulmamalıdır.
Ağız ve diş sağlığı sorunlarının vücuttaki çok çeşitli organ ve sistemler üzerindeki olumsuz etkilerine ek olarak, kötü ağız sağlığı, yemek yeme ve konuşma güçlüğüne de neden olabilmekte ve bu sorunların da genel olarak ruh sağlığını etkileyebileceği için bireysel yaşam koşullarında da olumsuz değişikliklere rastlanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı sorunlarının potansiyel olarak tüm vücutta ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini göz önünde bulundurmak, daha ciddi sağlık sorunlarını önlemek adına akılcı bir yöntem olacaktır. Bu nedenle, daha akılcı sağlık uygulamalarının benimsenmesi adına, ağız ve diş sağlığına öncelik verilmesi ve düzenli diş hekimi kontrollerinin planlaması yaşam sağlığı adına büyük önem taşımaktadır.
Kötü ağız sağlığı ve tedavi edilmemiş diş sorunları ile ağız boşluğunun ötesinde bir dizi daha geniş sağlık sorunu arasında bir bağlantı olduğu çok sayıda bilimsel araştırmaların sonucunda giderek daha açık hale gelmektedir. Diş ve ağız sağlığının genel sağlığın önemli bir bileşeni olduğu için; diş ve ağız sağlığı sorunlarının özellikle kardiyovasküler sistem, solunum sistemi iskelet sistemi (eklem, kas ve kemikler), solunum sistemi, diyabet (şeker hastalığı) ve hatta psikiyatrik (ruh sağlığı) sağlık da dâhil olmak üzere genel sağlığın çeşitli yönleri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dair kanıtlar giderek artmaktadır. Bir dizi bilimsel araştırma, kötü ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalık riskinin artması arasında potansiyel bir ilişki olabileceği gösterilmiştir. Özellikle, diş etlerini ve dişlerin destekleyici yapılarını etkileyen kronik enflamatuar bir durum olan periodontal hastalıkların, ateroskleroz (damar sertliği), miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artış ile ilişkilendirildiğini gösteren bilimsel araştırmaların varlığı son derece dikkat çekicidir. Ağız ve dişlerde biriken bakteri ve yan ürünlerinin kan dolaşımına girerek kardiyovasküler sistemde yerleşmesiyle gelişebilecek olan sistemik enflamatuar (iltihabi) reaksiyonlar, kardiyovasküler sistem üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan koşulların sağlanabilmesi ve yaşam kalitesinin korunabilmesi için, düzenli diş ve ağız sağlığı kontrollerine özen gösterilmesi, sadece bu tür sorunların görülme sıklığının azaltılmasına değil, aynı zamanda bu sorunların neden olabileceği farklı sistemik sorunların önlenmesine de yardımcı olacaktır.