Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık, yaşam kaliteleri ve bazı kronik ( uzun süreli ) hastalıların önlenmesi açısından önemli bir etkiye sahiptir. Son zamanlarda yapılan klinik araştırmalarda, ağız sağlığının beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlerden etkilendiği gösterilmiştir. Ağız sağlığının bozulmasıyla beraber, bireylerin yaşam kaliteleri ve fizyolojik dengeleri üzerinde olumsuz etkileri ortaya koyan birçok bilimsel yayın mevcuttur.
Dünya Sağlık Örgütü, ağız ve diş sağlığını “genel sağlık ve yaşam kalitesinin temel göstergesi” olarak tanımlanmakta ve ağız sağlığındaki problemlerin ;üst solunum yolu hstalıları, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum hastalıkları ve kanser gibi çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunduğu vurgulanmaktadır.. Bu nedenle kötü ağız sağlığı, genel sağlık için de bir risk faktörü oluşturduğuna dair genel bir fikir birlikteliği söz konusudur.
Özellikle kötü ağız ve diş sağlığı sağlığının, çeşitli organ sorunlarına sıkça neden olması, ağız sağlığının sporcular üzerinde de sportif performansı olumsuz etkilediğine ve spor yaralanmalarına bile neden olabildiğini gösteren klinik çalışmalarla gösterilmiştir.. Bu alanda yapılan çeşitli klinik çalışmaları inceleyen Nuriye BAYAR’ın ulaştığı sonuçlar, sporcuların yaşadığı temel ağız sağlığı sorunlarının çoğunlukla diş çürükleri, periodontal hastalık, ve perikoroniti olduğunu göstermektedir. Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları iltihabi hastalıkları olarak bilinmekte ve diş kayıplarının yaklaşık olarak %70`inden periodontal hastalıklar sorumlu tutulmaktadır. Perikoronit ise özellikle alt 20 yaş dişlerinin neden olabileceği iltihabi durumlar olarak genellikle genç sporcularda sıkça gözlenmektedir.
Sporcularda sık görülen ağız sağlığı sorunlarından olan diş çürüklerine neden olan en önemli faktörün, sporcuların beslenme alışkanlıklarında, yeterli enerji elde etmek ve performanslarını desteklemek için, yüksek şeker oranı ve karbonhidrat içeren beslenme tarzını tercih etmelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Diş çürüğünü oluşturan bakteriler, önce ağızdaki diğer sağlıklı dişlere ardından tüm vücut sistemine bulaşabileceği için diş çürüğü sadece o dişi değil bütün vücudu etkilemektedir. Özellikle sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren ve spor hayatlarında sakatlanma sıklığı yüksek olan sporcuların ağız ve diş sağlığı açısından düzenli kontrol altında bulundurulmaları spor hayatlarındaki başarıya katkı verecektir.
Kötü ağız sağlığının, sporcunun genel sağlığını olumsuz etkileyebileceği gibi, antrenman kalitesi ve sportif performansında önemli bir rol oynayabileceğini iddia etmek mümkündür . Bu durum, sporcuda hem fiziksel hem de psikososyal açıdan çeşitli sorunlara neden olabilmekte ve aynı zamanda, kas yaralanmaları riskine bile maruz bırakarak ve uzun vadede sportif performanslarında önemli kayıplara neden olabilirler.
Sporcuları ağız ve diş sağlığı sorunlarından uzak tutabilmek için, sporcular ağız sağlıklarının önemi konusunda bilgilendirilmeli ve kötü ağız sağlığına neden olabilecek beslenme alışkanlıkları değiştirilerek, düzenli diş kontrollerinin yapılması sporcu sağlığı adına büyük önem taşımaktadır.