2

Anti-Aging ve Sağlıklı Yaşlanma


  • Oluşturulma Tarihi : 22.02.2020 06:55
  • Güncelleme Tarihi :

Yaşlılık her canlı için yaşanması kaçınılmaz bir süreç ve sosyolojik, ekonomik, biyolojik ve psikolojik boyutlarıyla çok yönlü bir olgudur. Anti-aging (yaşlılığı geciktirme ve yaşlanmanın etkilerini azaltma) ise yaşlanmayı yavaşlatmak ve geciktirmekle ilgili bir sağlıklı yaşam felsefesidir. Böylelikle, sağlıklı ve yavaş yaşlanma mümkün olmakla birlikte, yaşlanmanın sosyolojik, ekonomik, biyolojik ve psikolojik boyutlarında olumlu gelişmeler sağlanmaktadır.
Yaşlılık fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik tanımlarıyla tüm dünya üzerinde birbirnden farklı ve toplumdan topluma değişen göreceli bir kavram olmakla birlikte herkesin yaşayacağı doğal bit süreçtir. Yaşlanma sürecini etkileyen en önemli faktörlerin başında, kişinin genetik yapısı, geçirdiği hastalılar ve yaşam biçimi gelmektedir. Ve bu faktörlerin etkileşimi sonucunda, yaş aldıkça değişim gösteren, organ ve sistemleri ilgilendiren temel metabolik aktivitelerdeki yavaşlama ve fizyolojik kayıplarla birlikte yaşlanma meydana gelmektedir..
Metabolizma ve sistemlerin yıllar içinde yaşadıkları aktivite kaybına bağlı bozulma süreci olarak da tanımlanabilecek olan yaşlanma bazı bilim adamlarınca da tedavisi olanaklı bir hastalık olarak da değerlendirilmektedir. Biyolojik açıdan beden fonksiyonlarının zaman içerisinde zayıflaması, etkinliğini kaybetmesi sonucu yaşlanmanın yavaşlatılabileceği düşüncesiyle, stresten uzak durma, dengeli beslenme ve egzersiz gibi basit önlem ve uygulamalarla insan ömrünü 25-30 yıl gibi uzunca bir süre uzatmanın olanaklı olduğu tartışılmaktadır.
Tıp ve bilim dünyasında yaşanan gelişmeler, teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlemesi, insanların yaşam süresinin uzaması ile yaşlanmayı yavaşlatma konusunda yeni yöntemlerin denenmesine sebep olmuştur. Yaşlılık kaçınılmaz bir süreç olmasına rağmen bazı bilim adamları yaşlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık gibi değerlendirmeye çalışmalarıyla da anti-aging felsefesinin temelini oluşturmuştur.
Anti-aging yöntemler, yaşlanmaya sebep olan biyomedikal olayları düzenlemek, yaşlanma sonucu ortaya gelişebilecek metabolik sorunları en aza indirerek tedavi etmek ve kişinin ileri yaşlarda sık görülen hastalıklara yakalanmasını engellemeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, günümüzde bilim adamları insanların yaşlanmasını olabildiğince yavaşlatmak ve vücudun bir bütün olarak orantılı ve sağlıklı yaşlanması ve yaşamasını sağlamak amacıyla araştırmalar yapmaktadır. Anti-aging çözümler başlığı altında toplanan bu çalışmalar, temel olarak yaşlanma kavramı ile yaşlanmanın nedenleri ve bu nedenleri geciktirebilme yöntemleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu konuda yapılan klinik araştırmalar sonucu, doğru beslenme ve doğru yaşam tarzıyla insan ömrünü uzatma ve genel yaşam kalitesini yükseltmenin mümkün olabileceğini vurgulamaktadır. Bu açıdan bakıldığında, aslında anti-aging felsefesinin ana teması, olabildiğince uzun ve kaliteli bir yaşam için en uygun yöntemleri hayata aktarabilmektir. Bu bağlamda, yavaş ve sağlıklı yaşlanmanın gerçekleşmesi için düzenli yaşam, fiziksel aktivite, genetik yapıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır
Sonuç olarak, anti-aging yöntemler, yaşlanma etkilerini ya da sonuçlarını kontrol altına alınarak, insan ömrünü uzatabilmeyi hedefleyen bir süreç olarak algılanmalıdır. Sağlıklı yaşam koşulları eşliğinde stresle mücadele, dengeli ve yeterli beslenmeyle beraber düzenli egzersizin yaşamın doğal bir parçası haline getirilmesindeki bireysel istek ve kararlılıkla yavaş ve sağlıklı yaşlanmanın gerçekleşmesi mümkün görülmektedir.

 

Anti-Aging ve Sağlıklı Yaşlanma
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral